Slovenija
36 ogledov

TOM ima novo telefonsko številko

Pretvarjajo se predvsem mladi. Žurnal24 main
TOM telefon za otroke in mladostnike odslej deluje še na novi telefonski številki: 116 111. Dosedanja številka bo hkrati delovala še eno leto.

Sprememba številke je posledica usklajevanja z direktivo Evropske unije (EU), v okviru katere bodo po državah EU poenotene telefonske številke za vse humanitarne projekte. Kljub spremenjeni številki bo dosedanja številka hkrati delovala še eno leto, pojasnjuje predsednica Nacionalne mreže TOM Darja Groznik.

Na telefonu za pomoč in svetovanje otrokom TOM so lani zabeležili 32.307 klicev, pri 6.522 klicih pa je bil opravljen svetovalni razgovor. Mladi namreč večkrat pokličejo in se ne oglasijo, spregovorijo le nekaj besed ali pa se zafrkavajo in nato odložijo, pravi Groznikova.

 

Po njeni oceni anonimnost tako klicatelja kot tudi svetovalca omogoča neko posebno intimno vez, da pride otrok z besedo na dan. Lani so tako pri 101 klicu otroke nemudoma napotili k policiji. A TOM ni samo krizni telefon, včasih pokličejo tudi osamljeni otroci.

Večinoma kličejo mladi, stari med sedem in 22 let, kar polovica pa jih je starih med 12 in 15 let. Najpogostejše težave, zaradi katerih kličejo, so ljubezen, telesni razvoj in spolnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.