Slovenija
224 ogledov

Tomaž Lovše priznal krivdo

Tomaž Lovše, peti najbogatejši Slovenec, ima v lasti tudi izolsko podružnico Din Žurnal24 main
Nekdanji lastnik Dinersa Tomaž Lovše je v zameno za pogojno kazen in 250 tisoč evrov kazni priznal krivdo.

Nekdanji nosilec franšize Diners Tomaž Lovše je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za očitano zlorabo položaja in pristal na pogojno zaporno kazen in plačilo 250.000 evrov.

Tožilec Jože Kozina je v predstavitvi sporazuma danes poudaril, da je Lovše v postopku saniral nastalo škodo, kar je pri nas izredno redko.

Po mnenju tožilca je dogovorjena 18-mesečna pogojna zaporna kazen s preizkusno dobo dveh let primer poštene kazni, sodišče je predlagano kazen že potrdilo. 

Denar prelival na računa svojih podjetij

Lovše je položaj zlorabil kot predsednik izvršnega odbora Dinersa skupaj v sostorilstvu s tedanjima zakonitima zastopnikoma, ko so s finančnimi transakciji posredno in neposredno iz Dinersa izvajali odlive sredstev na tri povezane družbe v lasti Lovšeta, je v predstavitvi obtožnice dejal Kozina.

Ta sredstva, večinoma nakazila imetnikov kartic, bi morala iti za poplačila prodajnih mest. "Te transakcije so izčrpale družbo Diners, zato je Banka Slovenije družbi odvzela licenco," je spomnil Kozina. Lovše pa je po tem ocenil, da tako ni ravnal naklepoma, saj se ni zavedal, da škodi družbi in tudi sebi.

50 tisoč nakazal porodnišnici

Lovše bo po dogovoru kot prisojeno denarno kazen sodišča plačal 200.000 evrov, 50.000 evrov pa je na lastno pobudo že nakazal v dobrodelne namene ljubljanski porodnišnici. Po besedah tožilca je pomembno dejstvo, da je bila po storjenem kaznivem dejanju zlorabe položaja škoda sanirana, premoženjska korist pa se je spremenila v civilno terjatev do Lovšeta.

skakalci sprejem brnik lovše | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"S sanacijo škode, kar je pri nas izredno redek primer, si je Lovše odprl pot k priznanju krivde," je poudaril Kozina. Lovše se je po njegovih besedah držal dogovorjenega pri položitvi varščine, ta je dosegla milijon evrov, nato se ni izogibal postopkom in se je tudi vrnil iz ZDA.

Lovše: Sem ob premoženje, važno, da sem zdrav

Lovše je dejal, da je sklenitev dogovora s tožilstvom manjše zlo zanj in za njegovo družino, kot pa da bi se kazenski postopek vlekel še 10 let. Izgubil je svoje premoženje, vendar meni, da je pomembno, da je zdrav in gre tako novim izzivom naproti. Dodal je še, da ne on ne nobena od njegovih družb ni prispevala k milijardni bančni luknji.

Tri mesece je sedel v priporu

Nepravilnosti v Dinersu so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Lovšetu odvzeli prostost. Avgusta 2013 so v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze za finančno oškodovanje družbe in pri tem pridržali Lovšeta.
Poleg Lovšeta so takrat pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa - Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta spustili iz pripora, ko se je tožilec Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev.

Pripor so mu odredili zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem v tujini, s tem, da se je občasno nahajal na Floridi, da ima njegova žena tuji vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • jozica13 14:11 05.februar 2016.

    Za reveža, ki pa si bo v trgovini "nabral" živila za 50 € in ga dobijo, ne samo da mora vrniti "nabrano", čaka še ga zaporna kazen. Nič pogojna.

  • malonaokoli 08:30 05.februar 2016.

    vesel sem da je poplačal upnike in kredite, sodne stroške in odvetniške...sedaj naj gre pa na dieto in preteče maraton, da si pohlepno dušo prezrači.

  • Avatar olor
    olor 21:12 04.februar 2016.

    Naj gre na Florido in tam ostane za vedno. Takšni je vse preveč v slo.