Slovenija
8926 ogledov

"Če je Janši toliko do vojne, naj obleče uniformo iz '91 in se gre boriti tja"

Matej Tonin Vlada RS
Vesel, ker imajo na Morsu pogumne ljudi.

Obrambni minister Matej Tonin je danes komentiral poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva. Kot je dejal, je vesel, da imajo na Morsu "pogumne ljudi, ki so pripravljeni tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu".

Tonin je ob robu predvolilnega dogodka NSi glede diplomatske misije, ki jo Slovenija pošilja v Ukrajino, dejal, da "bo to jasno sporočilo Ukrajincem, da verjamemo v njihov uspeh". Dodal je, da neposredna komunikacija in izmenjava stališč lažje poteka v živo.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je komentiral tudi poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva.

"Jaz sem zgolj vesel, da imamo na Morsu pogumne ljudi, ki so v teh časih pripravljeni tudi tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu in celotni Evropi, da pride do miru," je dejal Tonin. O bolj konkretnih podrobnostih glede misije pa obrambni minister ni podal odgovora.

"Ko bodo vsi postopki zaključeni, boste obveščeni tudi o vseh detajlih in imenih. Gre za diplomatsko misijo, kjer ima vodilno vlogo ministrstvo za zunanje zadeve, ki mora pripraviti ustrezne postopke, te pa na koncu potrdi vlada," je še pojasnil Tonin.

Premier Janez Janša je danes na Brdu pri Kranju dejal, da so takoj po objavi namere "dobili prijave prostovoljcev za diplomatsko misijo, kolegi iz različnih resorjev, ki so v preteklosti že delovali tam. Imamo tudi kandidate za misijo EU, če se bo EU odločila za ta korak".  

Predsednik LMŠ Marjan Šarec medrem poudarja, da "naj Janša, če mu je toliko do reševanja vojne in vojaške retorike, iz omare povleče uniformo iz leta 1991 in gre kot posameznik, brez varovanja, uradnega spremstva in naj se bori za Ukrajino. Drugače je to samo postavljanje Slovenije v neko dodatno nevarnost."

Portal 24ur.com je pred tem poročal, da naj bi vlada danes na dopisni seji sprejela sklep, s katerim bi v Ukrajino poslali ekipo diplomatov prostovoljcev, ki pa naj bi prihajala z ministrstva za obrambo. Časnik Delo pa je ob tem neuradno poročal, da naj bi začasni odpravnik poslov v Ukrajini postal brigadir Slovenske vojske Bojan Pograjc, trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja v nedeljo napovedal premier Janez Janša. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov. Več naj bi bilo po njegovih besedah znanega šele, ko bo ta že prevzel svoje dolžnosti.

 

 
Komentarjev 95
  • ginko 00:24 24.marec 2022.

    Predsednik LMŠ spolni organ, zapri že enkrat svojo greznico, ko se ti o politiki nič ne sanja, razen puška v rdeči koruzi.

  • jakec1575 22:01 23.marec 2022.

    Zelenski ga sploh omenil ni. :)

  • rd2dmk2 21:48 23.marec 2022.

    ima tonin sedaj zadnjo šanso da uvede toliko obljubljeno obvezno služenje vojaškega roka ( pa da ne pozabimo in zastonj opravljanje šoferskega izpita - ga verjetno nsi-jevci po normalni poti niso sposobni opravit ) in naj po hitrem vladnem odloku ...prikaži več uvede vpoklic vseh sinov in hčera članov vlade in takojšen odhod na prvo bojno linijo. pa da ne bodo rekli da nimamo demokracije lahko izbirajo. ukrajina, jemen, sirija, palestina, .....