Slovenija
16 ogledov

Tonin: Po prvem predlogu porodniške le šest mesecev

Romana Tomc mediaspeed
Poslanci koalicijskih strank so izrazili skupno podporo varčevalnim ukrepom, ki jih je včeraj v sklopu zakona za uravnoteženje javnih financ sprejela vlada. Tonin: prvi predlog, da se porodniška zmanjša na šest mesecev, "kar pa se je tudi nam zdelo preveč".

Romana Tomc iz SDS je dejala, da smo že vsi slišali, da je Slovenija v globoki krizi in da kazalci slabo kažejo. Samo za obresti bomo dali toliko denarja, da bi lahko, kot pravi, vsem upokojencem izplačali dve dodatni pokojnini na leto in vsem študentom in dijakom dve leti štipendij.

"Takšen dolg zahteva takojšnje ukrepanje: ali povečamo prihodke in zmanjšamo odhodke ali pa se zadolžujemo dodatno," pravi poslanka.

Vlada po njenih besedah v parlament pošilja zakon, ki bo te zadeve uredil. V koaliciji pa se, kot pravi, vsi strinjajo in so si enotni v podpori, da je treba zadolževanje omejiti in ukrepati tako na odhodkovni kot prihodkovni strani.

Za ukrepe je tako cenzus 625 evrov neto mesečnega dohodka na posameznika. Ukrepi tako štiričlanske družine ne bodo prizadeli. "Vlada se pogaja in verjamem, da bodo ta uspešna in da ta zakon, ki je zdaj v državnem zboru, ni zadnja verzija," pravi Tomčeva.

"Gre za začasen ukrep"

Ob tem je znova poudarila, da še vedno zagovarjajo družinsko politiko, dolgoročno pa bodo te pravice prišle nazaj (porodniška nadomestila, brezplačen vrtec za drugega otroka).

"Povsem jasen je namen začasnosti, pravice se bodo vrnile takoj, ko bodo možnosti za to. Vrnile se bodo, ko si bomo lahko privoščili raven take socialne države, kot jo imamo danes," še pravi Tomčeva in dodaja, da manevrskega prostora za zadolževanje nimamo več.

Braniselj: "Mogoče bo postala država bolj poštena"

Poslanec Državljanske liste Gregorja Viranta Rihard Braniselj je prepričan, da vlada ravna pravično in državotvorno.

"Pretirano zadolževanje jemlje državi suverenost in samostojnost," pravi poslanec in dodaja, da zaradi prevelikega dolga vsaka država postane odvisna od tuje pomoči, "ki ni nikoli zastonj". "Ne smemo pustiti, da nam bo fiskalno politiko krojila evropska komisija," opozarja.

Pravi tudi, da je tudi po teh ukrepih Slovenija ostaja socialna država. To je zapisano v ustavi, še pravi. "Mogoče pa imamo priložnost, da bo postala ta država bolj poštena," dodaja. "Gospodarstvo je že izgorelo, treba mu je pomagati."

Hršak: "Upokojenci bodo dali najmanj"

"Da ne bomo prihodnje leto dobili prisilnega upravitelja iz Bruslja, bomo morali vsi nekaj prispevati," pa pravi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak. Prepričan je, da bodo slovenski upokojenci po njihovi zaslugi dali najmanj.

"Ker pokojnine niso socialni transfer, temveč temeljijo na vplačilu, ne bomo dopustili zmanjševanja. Letos bodo le zamznjene, korekture zgolj pri regresu in bodo vezani na višino pokojnine," opozarja poslanec.

Ob tem še dodaja, da bodo posledice čutili le tisti upokojenci z najvišjimi pokojninami, ki nimajo podlage v vplačilih.

Prevc: "Socialno najšibkejših slojev ne bomo prizadeli"

Da varčevanje socialno najšibkejših slojev ne bo prizadelo, pa je prepričan poslanec SLS Mihael Prevc.

"Prepričan sem, da smo ohranili tudi socialno državo," pravi in dodaja, da mora biti zdaj narejen prvi korak – konsolidacija javnih financ. Med drugim pravi tudi, da je bil ukrep brezplačenga vrtca za drugega otroka in brezplačnih malicih za dijake uveden v drugačnih časih.

Tonin: Po prvem predlogu porodniška nadomestila le 6 mesecev

Matej Tonin iz NSi pa je povedal, da je bil prvi predlog, da se porodniška zmanjša na šest mesecev, "kar pa se je tudi nam zdelo preveč".

Po predlogu zakona, ki ga je vlada včeraj poslala v DZ,  bodo nadomestila razdeljena na trimesečja. Prve tri mesece bodo mamice prejemale stoodstotno nadomestilo, naslednje trimesečje 90-odstotno in zadnje trimesečje 80-odstotno.

Komentarjev 14
  • nani7 10:23 22.april 2012.

    Komentar na prvi stavek:Kreten! SIGURN NIMAŠ SVOJIH OTROK!

  • Franc Bukovec 00:33 16.april 2012.

    Dej nehajte srat. Ko bomo enkrat izgubili vse pravice, jih ne vidimo več. Kapitalisti samo stiskajo in stiskajo, tako da bo vedno izgledalo, kot da bo še večja kriza. In samo za to, da bodo šle pravice stran, da bodo ...prikaži več lahko vsakega od nas dobili še ceneje.

  • širhakl 23:51 13.april 2012.

    Generacija,ki se spominja Tita in bivše Države (to je bila res Država). Vsak je lahko delal in zaslužil,se šolal,zdravil, dobil stanovanje,v tujini sem bil ponosen na potni list, edino čez oblast nisem smel govorit.. Sedaj to smem, ampak sem izgubil ...prikaži več vse prej napisano in še več. Prepričan sem,da TA demokracija ni vredna tega.