Slovenija
3968 ogledov

Tonin: Slovenijo je mogoče pripeljati med 15 najuspešnejših držav na svetu

Matej Tonin Saša Despot
Velikopotezne obljube predsednika NSi Mateja Tonina.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin je na kongresu NSi v Grosupljem pozval k podpori stranki na volitvah. Gre namreč za stranko "z vsebino in delovnimi ljudmi", je dejal Tonin in obljubil, da bo NSI, če bo vstopila v vlado, Slovenijo popeljala 15 najuspešnejših držav na svetu. Pri tem pa ne potrebuje 100 dni miru, ampak lahko z delom začne takoj, je dejal Tonin. 

V stranki težko gledajo, kako na tisoče mladih zapušča Slovenijo, kako ljudje, ki delajo dan za dnem, težko živijo, in kako upokojenci po 40 letih trdega dela životarijo, pravi Tonin. Če bodo vstopili v vlado, bo NSi temu naredila konec. "In pri tem mislimo strašansko resno," pravi Tonin. 

Ljudmila Novak in Matej Tonin Mlad obraz v NSi Slovenija Tonin na čelu NSi: "To je njihova priložnost"

"Ne gremo v katero koli vlado"

Volivce, ki bodo 3. junija na novo razdelili politične karte, je pozval, naj ne nasedajo paroli, da so vsi isti. "Nismo vsi isti, med nami so pomembne razlike. Mi stranko gradimo na skupnih vrednotah. Iz naših skupnih vrednot izhaja tudi naša vsebina. Instant stranke so prazne lupine. Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes biti zraven, ko se bo delilo. Bodite drzni, na tokratnih volitvah podprite NSi - stranko z vsebino, stranko z delovnimi ljudmi, predvsem pa stranko, v kateri imamo radi Slovenijo," je dejal. NSi ne bo stopila v katero koli vlado, ampak le v vlado, ki je naravnana razvojno, je napovedal Tonin. 

Ljudmila Novak in Matej Tonin Po odstopu Novakove Slovenija Matej Tonin, novi predsednik NSi, Janšo povabil na kavo

"Zapor naj ne bo plačan dopust"

Stranka bi se v vladi zavzemala tudi za strožje prestajanje zapornih kazni, boljši pregon gospodarskega kriminala ter enake vatle pri tem za vse. "Zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov zaupanje v sodstvo iz dneva v dan kopni. In zapor naj zopet postane zapor, ne pa plačan dopust, športni oddih ali vikend aranžma za pisanje knjig," je dejal Tonin. Glede sodstva je napovedal, da nameravajo sodnike razbremeniti administrativnih opravil, uvesti poskusni sodniški mandat in spremeniti sestavo Sodnega sveta.

Tonin obljublja zdravstveno reformo, ki bi vsem zagotovila dostopno zdravstvo. "Vzpostaviti moramo zdravstveni sistem, kjer bodo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete in ne zgolj tisti, ki imajo denar."

Nižji davki in večje dohodninske olajšave

"Slovenske plače so prenizke, ker so preveč obdavčene! V NSi zato predlagamo nižje davke in povečanje splošne dohodninske olajšave na nekaj več kot 8000 evrov," pravi Tonin. Z znižanjem davčnih bremen bi zagotovilii povišanje povprečne neto plače za 50 evrov. 

"Erjavec zlorabil zunanjo politiko za strankarske interese"

Zunanjemu ministru Karlu Erjavcu je Tonin očital, da je slovenska zunanja politika pod njim izgubila kredibilnost in verodostojnost. "Zloraba zunanje politike za dosego ozkih strankarskih interesov je nesprejemljiva in izjemno škodljiva!" je bil jasen Tonin, ki meni, da je potrebno doseči povrnitev podpore zahodnih zaveznikov, ki jo je s pretiranim približevanjem Rusiji po  izgubil zdajšnji zunanji  Erjavec. 

V javni upravi bi ukinil vse javne službe, ki obstajajo samo zaradi uradnikov, na področju socialne politike pa bi spremenil sistem socialnih transferjev na način, da ne bodo razvrednotili dela.

V NSi imajo tudi že pripravljeno rešitev za problem staranja prebivalstva. "Slovenijo moramo pomladiti. NSi bo okrepila družinsko politiko. Za nas je vsak otrok dragocen, zato bomo uvedli univerzalni temeljni dohodek za vsakega otroka do 18. leta starosti," je napovedal Tonin.  

 

Komentarjev 37
  • Rafaelus 14:15 23.april 2018.

    Tonin, ne nakladaj naj bolj pobožna stranka da svoj DA najbolj zakrknejemu komunistu, da ima ne zasluženo POKOJNINO. Če te bodo volili krščanski so samo preoblečeni komunisti. Srčno upam da ne pridete v parlament.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:48 22.april 2018.

    Spet se je našel en debil, ki nam obljublja drugo Švico! Mogoče pa bomo postali druga Švica, če bo le RKC cerkev prenehala krasti in vrnila vse, kar ji ne pripada!

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 08:03 22.april 2018.

    med najuspešnejšo lopovsko državo, edino to in nič drugega, smrduhi lopovski