Slovenija
668 ogledov

Tonin: Treba se bo odločiti, ali smo za svojo vojsko ali ne

slovenska vojska Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Odbora za zdravstvo in za obrambo na zahtevo Levice razpravljata, ali je bolj smiselno vlagati v obrambo ali v zdravstvo.

Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da je 780 milijonov, kolikor bi jih s posebnim zakonom v šestih letih namenili SV, "minimum od minimuma, če želimo, da ta preživi". Treba se bo odločiti, ali smo za SV ali ne, je poudaril. Slovenska vojska (SV) je namreč po ministrovih besedah ustavna kategorija, "zanjo smo se odločili pred 30 leti in kot institucijo smo jo dolžni negovati in tudi vzdrževati".

Spomnil je, da je v času gospodarsko-finančne krize, ki se je začela leta 2009, največjo ceno plačal prav obrambni resor, "ki se je dobesedno razpolovil in od takrat nikoli več ustrezno popravil".

Miha Kordiš (Levica) je sicer v uvodu seje ocenil, da je zdravstveni sistem najbolj zaslužen, da je Slovenija v prvem valu obvladala epidemijo koronavirusa, kljub temu pa država ne najde denarja za nujno potrebne naložbe v njem. Namesto tega namerava država "po diktatu Nata za orožje zapraviti milijardne izdatke", je dejal. 

V Levici predlagajo, da bi prioritete v državi obrnili ter namesto promociji vojaškega poklica in iskanju vojaškega kadra težo dali vlaganju v zdravstveno infrastrukturo, iskanju zdravnikov in spodbujanju ljudi, da se odločijo za zdravstvene poklice. Denar predviden za vlaganja v vojsko, naj vlada raje nameni za naložbe v javni zdravstveni sistem. Predlagajo tudi sklep, da Slovenija odstopi od zaveze, da bo za obrambo postopno letno namenjala dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Robert Glavaš Slovenija Načelnik generalštaba se ne strinja s šefom policije

Tonin: Med prioritetami sta tako zdravje kot varnost

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tonin je v zvezi s predlaganimi sklepi dejal, da v vladi ne pristajajo na izbiro med zdravjem in varnostjo. "Skuša se namreč ustvarjati vtis, da medtem ko si bodo morali v zdravstvu trgati od ust, se bodo v vojski na drugi strani kopali v denarju. To ne drži," je dejal. Pri tem je opozoril, da sta med ključnimi prioritetami vlade tako zdravje kot varnost.

Glede očitkov Kordiša, da namerava vlada nameniti denar tudi za vojaško opremo, ki je Slovenija ne potrebuje, je odgovoril, da v vladi ne odkrivajo tople vode, pač pa le sledijo veljavnim dokumentom, ki so bili sprejeti že v preteklosti. Prav tako nabav ne narekuje Nato, kot to menijo v Levici, pač pa ta "samo preverja, ali smo uresničili tisto, za kar smo se sami odločili in obljubili", je dejal.

Jani Möderndorfer (LMŠ) je ocenil, da je razprava o tem, ali naj denar raje kot za obrambo namenimo za zdravstvo, neumestna. "Če rečemo, da smo za to, da vzamemo 780 milijonov vojski in jih namenimo zdravstvu, sem prepričan, da ta hip ne vemo, kaj bi jih dali, ker bi se v zdravstvu pobili glede tega," je dejal. Prepričan je tudi, da omenjeni denar v zdravstvu že obstaja, le pravilno ga je treba razporediti.

"Predlagatelj seje se je spravil na vojsko, pozabil pa je na to, da je SV nepogrešljiva pri izvajanju helikopterske nujne medicinske pomoči, helikopterskem reševanju, pomoči ob naravnih nesrečah in pa predvsem pri tem, da državljanom omogoča in predstavlja varnost. In zato ji je pač treba nameniti določena sredstva," je dejala Nada Brinovšek (SDS).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 15:29 24.junij 2020.

    po 30 letih "neodvisnega" slovenistana je to prvo pametno vprašanje ... "ali rabimo vojsko?" ... po eni strani te taki mojstri nasmejijo , čeprav je težko živet v tako butastem okolju ... tale tonin je še en pajdaš, ki ni ...prikaži več preveč pameten in take rabi ta oblast ... po letih zapravljanja za nato požrešno mafijo, ki dosedaj še ni popolnoma nič naredila za to državo, se postavi tako vprašanje ... odlično, čestitam tonin ... virus butalcev se bolj širi kot korona

  • dragec 15:27 24.junij 2020.

    Smo za strankarsko vojsko😁👎

  • sam50 13:01 24.junij 2020.

    Tonin spet odkriva toplo vodo...