Po prvem tednu uvajanja toplega obroka v srednjih šolah imajo mariborske šole toplo prehrano v
glavnem urejeno, dijaki pa so očitno zelo zadovoljni.
"Super je! Še posebno ker je hrana tako raznolika in topla, pa še sit sem," navdušeno pove
dijak Igor z ene od mariborskih gimnazij.
Kje in koliko toplih malic?
Na I. in II. gimnaziji ter gradbeni in ekonomski šoli, ki dijakom ponujajo tovrstne obroke
kar na šoli, so povedali, da je povpraševanje dijakov po toplem obroku izjemno veliko.
"Na šoli je okoli 860 dijakov, na dan pa razdelimo od 750 do 800 toplih malic," pove
Vlado Tapeiner, ki dijakom I. gimnazije že 25 let pripravlja obroke. Na srednji
ekonomski šoli uvedba tople malice ni predstavljala posebne novosti.
"Novembra 2007, ko smo se vselili v obnovljene prostore, smo dobili tudi razdelilno kuhinjo in
dijaki so že takrat veliko posegali po toplih obrokih," pojasnjuje ravnateljica
Darja Cizel.
Srednje gostinska, trgovska in glasbena šola sicer nimajo svoje kuhinje, topli obrok pa
dijakom omogočajo v bližnjem Uni gostinstvu, torej zgradbi blizu študentskih domov.
"Dijaki so s hrano izjemno zadovoljni, predvsem zato ker ponudnik prisluhne tudi potrebam
diabetikov, celiakašev ali kakim drugim dietam," pove
Anton Gorjanc, ravnatelj srednje glasbene šole.
|
|
|
© Žurnal24grafika
|
Srednja šola, ki ponuja malo drugačen "topli obrok", je II. gimnazija Maribor. "Imamo kombinacijo hladnega obroka in toplega napitka. Prejšnji teden je bil eden od obrokov potica, jabolko, mleko in topli čaj," pove ravnatelj Ivan Lorenčič. Šola namreč čaka na selitev v nove prostore, zato se jim, kot pravi Lorenčič, v zdajšnje ne izplača vlagati. Država posamezni obrok subvencionira z 2,42 evra, zajemati pa mora mesni ali brezmesni del, prilogo, solato, kruh in sok.
Ali torej na II. gimnaziji kršijo zakon? "Kot si interpretiramo zakon, ga ne kršimo," odgovarja ravnatelj Lorenčič. Zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, ki predpisuje obvezni topli obrok v šoli, pa za neupoštevanje predvideva globo v višini dva tisoč do štiri tisoč evrov.