Slovenija
16 ogledov

Torek dan D za malo delo

Protest proti malemu delu. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V torek bodo na zahtevo opozicijskih poslancev v državnem zboru spet odločali o zakonu o malem delu. Zahteva za referendum ni izključena.

Redno novembrsko sejo, ki se bo začela v ponedeljek, bodo začeli s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom. V torek bo sledila izredna seja, ki se bo začela ob 10. uri. Na njej bo državni zbor po vetu državnega sveta znova odločal o zakonu o malem delu. Opozicija, ki je zahtevala izredno sejo, ne izključuje zahteve za referendum, ki bi ga lahko združili z referendumom o RTVS. Redno sejo bodo nadaljevali z odločanjem o zakonu o izenačevanju možnosti invalidov.

41 ur za proračun
Sledila bo obravnava predlaganih proračunov za prihodnji dve leti in spremljajočih dokumentov. Za razpravo o proračunskih dokumentih bodo predvidoma porabili 41 ur. Med spremljajoče proračunske dokumente sodita tudi odloka o letnem načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem države za leti 2011 in 2012, ki ju bo DZ obravnaval v nadaljevanju, sledila pa bo še razprava o zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. Glasovanje je predvideno za četrtek.

V petek se bodo poslanci med drugim opredelili do novele zakona o zemljiški knjigi, novele zakona o sodnih taksah in novele zakona o prevozih v cestnem prometu.

Seja se bo zaključila v torek, 23. novembra, ko ima DZ na dnevnem redu med drugim mandatno-volilne zadeve. Če bo predlog do tedaj pripravila mandatno-volilna komisija, bodo odločali tudi o kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča Branku Masleši.

Zaplet pri Magajni
Kolegij predsednika DZ je danes razpravljal tudi o članstvu poslancev novoustanovljene poslanske skupine nepovezanih poslancev v delovnih telesih. Glede Franca Žnidaršiča in Vilija Rezmana v delovnih telesih ni bilo nobenih pomislekov, zato jima je kolegij potrdil članstvo v delovnih telesih, v katerih sta delovala že doslej. Zapletlo pa se je pri Andreju Magajni, saj se poslanske skupine glede njegovega članstva niso uskladile.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je predlagal, da bi Magajni vsaka po eno mesto odstopile poslanske skupine SD, SDS in SLS. Temu je nasprotoval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je menil, da bi moral Magajna svoje članstvo v telesih "odnesti s seboj". Ker ni bilo soglasja, je predsednik DZ napovedal, da bodo v najkrajšem možnem času poiskali možnosti, da bo tudi Magajni omogočeno sodelovanje v delovnih telesih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.