Slovenija
50 ogledov

Torovo – onesnaženo ali ne?

Žurnal24 main
Potem ko je včeraj prišlo do iztekanja kurilnega olja iz prevrnjene cisterne na CP Torovu, je tamkajšnja občina v bojazni, da je prišlo do večjega onesnaženja, sklicala sestanek pristojnih.

"Občinska uprava spremlja in nadzira stanje; v manjših količinah olje, ki se je vpilo v pesek, še izteka, sicer pa kaže, da je površinsko urejeno," pravi župan Občine Vodice Brane Podboršek.

Na pobudo občine bodo jutri okrog vprašanja, ali je razlito kurilno olje povzročilo večje onesnaženje, za mizo sedli predstavniki gasilskih brigad, ki so posredovale, Vodnega gospodarskega podjetja Drava, predstavniki Agencije za okolje, lokalne komunale, zavoda za zdravstveno varstvo in pristojni hidrogeolog.

Podatke še zbirajo. "Na terenu so tako danes predstavniki Vodnega gospodarskega podjetja Drava, ki na podlagi koncesije ministrstva za okolje v takih primerih pripravijo analize, predlagajo ukrepe in opravijo tudi del sanacije," pove direktor občinske uprave Damjan Stanonik.

Na prvi pogled je ocena stanja zadovoljiva; menijo, da je bila včerajšnja sanacija površinskega onesnaževanja dokaj uspešna, občina pa jutri vendarle pričakuje zlasti odgovore na vprašanje, ali je prišlo do onesnaženja zemljine, preko katere se je iztekalo olje. V tem primeru namreč obstaja možnost, da se bodo strupi v dežju iztekali v podtalnico ali potok.

"Kakšno je stanje podtalnice, sicer predvidoma še ne bo znano jutri, pač pa šele čez nekaj dni," še dodaja Stanonik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.