Slovenija
27 ogledov

Tot krivi Rotnika

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Množični odstopi projektantov bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj. Projekt ogrožen?

Za današnjo odstopno izjavo članov projektne skupine za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj po mnenju direktorja Simona Tota stoji nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik, čeprav tega ne more dokazati.

Tot je v Ljubljani zavrnil vse očitke podpisnikov odstopne izjave in pri tem poudaril, da je sam nameraval to projektno skupino kadrovsko okrepiti z nekaterimi notranjimi in tudi zunanjimi strokovnjaki. Imena slednjih naj bi bila znana januarja.

Po Totovem prepričanju gre odstopno izjavo razumeti predvsem kot odziv na te reorganizacijske spremembe. Dodal je, da je za tiste člane skupine, ki želijo v dobro projekta in slovenske energetike kot celote proaktivno skrbeti za učinkovito, racionalno, ekonomično in transparentno vodenje Teša 6, prostor tudi v novi razširjeni skupini, medtem ko tistih, ki v njej ne bodo želeli sodelovati, v to ne bo silil.

Krivdo projektanti valijo na Tota
"Več kot 15 strokovnjakov in vodilnih članov projektne skupine Blok 6 Teš smo direktorju Teš d.o.o. Simonu Totu posredovali izjavo o svojem nepreklicnem odstopu iz projektne skupine," so v pismu zapisali člani projektne skupine Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.

 

Zgodba z grožnjami z odstopom vodilnih sega v čas polemik ob zamenjavi Uroša Rotnika s Simonom Totom na čelu Teša. Kot smo poročali že takrat, je 23 vodilnih, ki so sodelovali pri projektu bloka 6, napovedalo odstop.

 

Kdo v Republiki Sloveniji zdaj vodi in prevzema odgovornost za nadaljnjo usodo in posledice Teš 6, največjega projekta v državi, ki bo zagotavljal 1/3 električne energije, potrebne za slovensko gospodarstvo in ostale porabnike?!
Člani projektne skupine bloka 6

Razmere v Tešu kaotične
Projektanti bloka 6 trdijo, da so odstopili, ker so razmere v družbi preslabe, da bi lahko še naprej opravljali svoje delo. Krivdo valijo ravno na Tota.

"Višek ignoriranja našega dela in strokovnega znanja beležimo prav v zadnjih dneh decembra, ko ugotavljamo, da kot odgovorni za projekt Blok 6 nismo več neposredno in strokovno vpeti v njegovo izvajanje. Še več, naloge, za katere je pristojna projektna skupina, se mimo njene vednosti prenašajo na nepooblaščene osebe, ki doslej v projektu niso sodelovale in za takšno delo nimajo primernih strokovnih referenc," so zapisali in zaradi teh razlogov niso več pripravljeni nositi odgovornosti za izpeljavo projekta. Zdi se jim nedopustno, da kot projektna skupina ne sodelujejo pri vseh pogajanjih, zaradi česar se bojijo, da ostajajo brez ključnih informacij.

Tot na dveh stolčkih
Nedopustno se jim zdi tudi, da je Tot še vedno v delovnem razmerju na HSE v vlogi izvršnega direktorja za proizvodnjo v celotni skupini HSE, "ob tem pa poslovodenje v Teš in s tem odločanje o trenutno največji investiciji v Republiki Sloveniji opravlja 'honorarno' kot svojo postransko dejavnost".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.