Slovenija
12 ogledov

Tot prevzel "vse sankcije"

teš šoštanj mediaspeed
Zvonko Černač. Aneks o ceni lignita res podpisan, a se lahko spreminja.

"Še vedno ne vemo, za koliko in na katerih postavkah se je znižala cena projekta Teš 6," je zavlačevanje vladajoče koalicije pri postopkih za odobritev poroštva države za ta projekt včeraj utemeljeval minister za infrastrukturo Zvonko Černač.

Simonu Totu, šefu Teša, je prek medijev med drugim sporočil, da "če se nekaj, kar je bilo narejeno, črta iz stroškovnika, se investicija zato še ne poceni".

Pri tem je navedel upravno stavbo Teša, ki je bila zgrajena, a je v zadnjem stroškovniku očitno ni več.

Prav tako pri stroških montaže tehnološke opreme še vedno ni jasno, ali bodo ti 100, 150 ali 200 milijonov evrov, je dejal minister.

"Gibljiva" cena lignita

Odzval pa se je tudi na zagotovila Teša, da so pri ceni premoga izpolnili vladne zahteve.

Poudaril je, da to ne drži, saj bo aneks veljaven šele, ko ga bodo potrdili nadzorni sveti vseh treh družb (to je Teša, Premogovnika Velenje in HSE), "kar pa se še ni zgodilo".

Poleg tega je aneks napisan tako, da se lahko cena lignita vsako leto spreminja. Eden od lastnikov premogovnika je napovedal, da bo aneks izpodbijal kot škodljivega.

Prav tako ministra trije aneksi, ki jih je lani podpisalo vodstvo Teša, "ne prepričajo, da je bilo vodenje tega projekta najgospodarnejše".

Vodstvo Teša je med drugim tako prevzelo "vso odgovornost in vse sankcije", če država poroštva za 440-milijonsko posojilo ne da do 20. maja. "To je zelo problematična določba," meni minister.

Komentarjev 1
  • anja.scuka 12:16 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **