Slovenija
14 ogledov

Tovarna Radeče Papir v stečaj

Protest Radeče Pergam Boštjan Tacol
Vodstvo tovarne Radeče Papir, ki zaposluje 370 delavcev, je na celjsko sodišče danes vložilo predlog za prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja.

To je danes povedal predsednik podjetniškega sindikata Stane Klanšek. Poteza vodstva je bila pričakovana, saj jim NLB ni odobrila nekaj manj kot 800 tisoč evrov posojila za obratna sredstva.

Kako bodo postopki tekli naprej, zaposleni po besedah Klanška še niso obveščeni. "To se je pričakovalo. Do tega je moralo priti slej kot prej, glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih devetih mesecih. Drugega izhoda, kakor to, kar se je zgodilo danes, nismo pričakovali," je povedal Klanšek.

Pogoji NLB "nemogoči"

Nova Ljubljanska banka (NLB) je radeško papirnico pred kratkim tudi pisno obvestila, da ji ni pripravljena odobriti približno 780 tisoč evrov posojila za obratna sredstva, ki bi papirnico skupaj s posojili Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipa – vsaka bi prispevala po milijon evrov – rešilo pred stečajem.

Pogoji NLB za 780.260 evrov posojila so po navedbah papirnice nemogoči in v delu, ki se tiče zahtevanega solidarnega poroštva za trimilijonsko posojilo, tudi pravno sporni.

Radeška papirnica in njen lastnik, družba G-M&M, sprejemata pogoje ostalih dveh bank za najem posojila v skupni višini dva milijona evrov. Novopostavljeni pogoj s strani NLB pa je po oceni papirnice za družbo G-M&M in tudi njeno banko upnico Abanko Vipa nesprejemljiv in nezakonit.

Družba G-M&M, ki zaposluje 60 ljudi, bi s prevzemanjem finančnih poroštev v visokih zneskih tveganje svojega poslovanja povečala do te mere, da bi lahko bilo ogroženo tudi njeno poslovanje. Ob tem pa Abanka Vipa kot največja upnica družbe ne soglaša z dodatnim dajanjem poroštev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.