Slovenija
10 ogledov

Tovor že na poti

Žurnal24 main
Vlak z radioaktivnim materialom že proti Sloveniji. Na ministrstvu zagotavljajo, da možnosti, da bi se zgodila kakršna koli nesreča, praktično ni.
Včeraj smo že poročali, da je tovor po pisanju srbskih medijev že krenil iz Srbije in je na poti v Luko Koper. Srbski mediji so pisali, da bo pošiljka za prevoz iz Srbije do Kopra potrebovala približno 60 ur.

Vlak z radioaktivnimi odpadki je že prepotoval madžarsko mejo in je na poti proti Sloveniji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Kot je znano, bo tovor potoval do Luke Koper, od tam pa ga bodo z ladjo prepeljali na tajno lokacijo v Rusijo.

Nevarnosti naj ne bi bilo
"Natančnega kraja in časa vam ne bomo povedali, ker gre za vprašanje varnosti," je danes glede prevoza jedrskih odpadkov iz Srbije čez slovensko ozemlje povedala vodja službe za odnose z javnostmi pri ministrstvu za okolje Darija Dolenc. "Pri tovrstnih prevozih gre za iskanje najbolj kredibilnih poti, da se lahko zagotovi varen transport tovora,"  je povedala o odločitvi, da bo tovor v Rusijo prepeljan preko slovenskega in madžarskega ozemlja. Hrvaška in Ukrajina namreč prevoza čez svoje ozemlje nista dovolili.

Okoljski minister Roko Žarnič je zagotovil, da tovor za okolje in ljudi ni nevaren. Možnosti, da bi se med prevozom zgodila kakršna koli nesreča, naj ne bi bilo.

Slovenska uprava za jedrsko varnost je po navedbah ministrstva preverila ustreznost vsebnikov za radioaktivni material ter izdala dovoljenje za izvajanje sevalne dejavnosti in dovoljenje za prevoz. Z ministrstva za okolje in prostor so ob tem sporočili, da pri prevozu ne bo nobenih vplivov na okolje ali prebivalstvo, opravljene pa bodo tudi potrebne nadzorne meritve.

Slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve sta izdelala oceno ogroženosti materiala med prevozom in potrdila načrt fizičnega varovanja, ki ga je izdelal prevoznik. V pripravljenosti bodo tudi službe, ki bi ukrepale v primeru morebitnih zapletov, še zagotavljajo na ministrstvu za okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.