Svet
63 ogledov

Tovornjakar, ki je lovil migrante, ostal brez službe, a mu ni žal

Jezni tovornjakar Youtube/Á. Levente Jeddi
Madžarski tovornjakar, čigar posnetek divje vožnje mimo migrantov na francoski avtocesti je obšel svet, je za BBC zatrdil, da je bila realnost precej drugačna, kot jo je posnela kamera. Vmes pa je izgubil službo.

"Lahko zagotovim, da ni bil nihče v nevarnosti, nikogar ne bi poškodoval," je Levente Arpad Jeddi zatrdil za oddajo BBC Outside Source, ko ga je novinarka vprašala po motivih njegove divje vožnje pri francoskem Calaisu. Videoposnetek je sicer od njegove objave konec novembra videlo prek tri milijone ljudi, sprožil je tudi val nasprotujočih se odzivov.

"Kamera na armaturni plošči je snemala pod malce smešnim kotom, saj je bila usmerjena v kolesa, v resnici pa je bila osebe, ki se je zdela najbližje, od tovornjaka oddaljena še vsaj 2,5 do tri metre," trdi Jeddi. 

PREBERITE ŠE:

"Na posnetku se tudi vidi, da sem pospešil, saj sem s tem želel preprečiti, da bi skakali na moj tovornjak. Vendar pa je bila dejanska hitrost tudi takrat le kakih 30 do 40 km/h," zagotavlja.

"Zato pravim, da je posnetek varljiv, saj je kamera usmerjena v desno in navzdol."

"Ne morem jih imeti rad"

"Ampak jezik, ki ga v nadaljevanju posnetka uporabljate pri opisovanju migrantov, je zelo sovražen do teh ljudi. Jih resnično tako sovražite?", ga je vprašala novinarka.

Tovornjakar | Avtor: Youtube/Á. Levente Jeddi Youtube/Á. Levente Jeddi
"No, ne morem jih imeti rad. Bojim se jih," je odvrnil Madžar. "Na posnetku je jasno vidno, da peljem mimo ustavljenega tovornjaka, ob katerem pri vratih v kabino stoji cela gruča migrantov in delujejo, kot da nameravajo voznika potegniti ven. Moje besede v videu ne izražajo mojega resničnega sovraštva do teh ljudi, temveč predvsem moj strah in vznemirjenost nad dogodki, ki sem jim bil priča. Nisem rasist, želim, da bi ljudje živeli skupaj v miru," trdi Jeddi.

"Videl sem ogromno primerov, kako ljudje režejo ponjave, da pridejo v notranjost prikolic, še prej pa voznikom zaprejo zunanja ogledala, da ne morejo videti, kaj nameravajo. Velikokrat skušajo vdreti v omarice, ki so na bokih tovornjakov in ukrasti, kar je v njih. V nekem trenutku je nekdo splezal na kabino in tolkel po steklu ter zahteval, naj mu dam svoj telefon. To je bil zame poskus ropa."

Jeddi vsaj nekaj časa ne bo več srečeval migrantov na evropskih avtocestah, saj je zaradi objavljenega posnetka na Youtubu izgubil službo pri svojem delodajalcu. Poleg tega je madžarska policija uvedla še preiskavo proti njemu zaradi njegove divje vožnje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:03 11.december 2015.

    Si pač želel slavo namesto službe. Trgovanje eno za drugo uspelo. Če bi pa hotel službo imet pa pač tega ne bi objavil. Praviš sicer da si ravnal v afektu ampak sej menda nisi neumen. Si pa ja vedel kaj ...prikaži več se bo zgodilo če zadevo objaviš ne?

  • h3o 13:03 10.december 2015.

    no ja, pri meni v službi bi mu podelil nagrado hehe. Njegov šef je pač musliman

  • ojla 09:50 10.december 2015.

    Naj svet vidi,kako se obnašajo tile novi evropejci, da je tako reagiral je popolnoma razumljivo.Še več tako pogumnih,naj vrag vzame našo demokracijo.Šoferju pa službo nazaj.