Slovenija
32 ogledov

Tovornjaki odganjajo otroke

Zaradi cestne problematike je vpis v OŠ Toneta Čufarja vsako leto manjši. (Foto: Žurnal24 main
Ulica Ob Dravi. Zaradi težkih tovornih vozil CPM v bližnjo OŠ Toneta Čufarja vpisanih le še za en razred otrok.

“Kar nekaj staršev je povedalo, da zaradi cestne problematike, na katero opozarjamo že tri leta, svojega otroka ne bodo vpisali v našo šolo. Lani smo tako imeli 40 prvošolcev, letos jih imamo zgolj 27, kar pomeni, da je otrok samo za en oddelek,” pravi Špela Drstvenšek, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Toneta Čufarja na Pobrežju – ta stoji ob nevarni ulici Ob Dravi –, ki jo Cestno podjetje Maribor (CPM) uporablja za svojo dovozno pot.

Zanima tudi župana
“Očitno številne prometne nesreče, podrti električni drogovi in uničeni kanalizacijski pokrovi niso dovolj. Odgovorni se bodo odzvali šele ob prvi žrtvi,” se bojijo krajani. “Res je, da je na tem območju tovarna že leta, a Svila ni imela težkih tovornjakov, ki bi več kot 70-krat na dan peljali mimo šole. Kako bo šele, ko bo CPM končal predor Markovec in bodo gradbene stroje premaknili sem?” razmišlja Boris Ješovnik, predstavnik civilne iniciative, in dodaja, da se od zadnjega sestanka krajanov v začetku leta ni spremenilo nič, le župan naj bi bil zadnje čase zaradi prihajajočih volitev precej navzoč.

Imajo vsa dovoljenja?
Birokracija. “Za območje, ki je večje od pet tisoč kvadratnih metrov, je treba narediti lokacijski načrt, kar pomeni, da je treba izmeriti tudi vplive na okolje. Do leta 2006 to ni bilo narejeno, izdana pa so bila čisto vsa dovoljenja, kar smo prijavili tudi republiškemu gradbenemu inšpektorju,” pravi Ješovnik. Kaj na vse to pravijo na CPM, nam ni uspelo izvedeti, saj v dobrih dveh tednih odgovorov na vprašanja nismo dobili.

Tudi nam je na vprašanja, ki smo jih naslovili na občino, prvič odgovarjal župan Franc Kangler. “Prizadevam si, da bi kmalu dobili novo dovozno cesto za CPM. Ta je ocenjena na 400 tisoč evrov, a Mestna občina Maribor v letošnjem proračunu nima zagotovljenih sredstev za ta projekt,” že znana dejstva ponavlja Kangler.

Imajo vzvode za pritisk

“To je smešno. CPM ima svoje tovornjake parkirane na občinskem zemljišču, zato naj ne govorijo, da nimajo vzvodov za pritisk. Saj vsi vemo, kakšne so povezave in financiranja, a nas zanima življenje naših otrok, ki je ogroženo,” zatrjuje Ješovnik in dodaja, da tudi spletne kamere, v katere občina po nepotrebnem vlaga denar, zagotovo niso bile namenjene nadzorovanju tovornjakov CPM, saj je bila ulica Ob Dravi skoraj nevidna. “Celo mestni redarji nas opozarjajo, da moramo ob ulici umakniti avtomobile, da bo tovorni promet potekal nemoteno,” sklene Ješovnik.

Krajani bodo tako še nekaj časa počakali, ali bo župan pri pogovorih s CPM, ki meni, da dovozno pot že ima urejeno, uspešnejši kot podžupan Rok Peče, potem pa bodo zaprli cesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.