Slovenija
23 ogledov

Tovšakova bo plačala za pomlad

Srečko Čater meni, da morajo inšpektorji delati v korist delavcev, ne za zaščito Žurnal24 main
Hilda Tovšak je na pogajanjih s predstavniki Vegradovega sindikata in Tovšakovo obljubila izplačilo plač za marec, april in maj. Stavke v tem primeru (še) ne bo.
Ovadil Tovšakovo
Zekrija Habibović, direktor podjetja Zeko, ki je v Celovških dvorih opravljal pleskarska dela in mu Vegrad dolguje 165 tisoč evrov, je za Žurnal24 potrdil, da je vložil ovadbo zoper Hildo Tovšak. To je nameraval storiti že pred dvema dnevoma, toda direktorica Vegrada mu je obljubljala, da mu bo namesto denarja dala stanovanje v Celovških dvorih. Habibović je še povedal, da je Tovšakovo zjutraj poklical, toda zvezo mu je prekinila. Dodal je, da ji je na mobilni telefon poslal kratko sporočilo z opozorilom, da jo bo ovadil, na katerega pa ni odgovorila.

Srečko Čater, ki je vodil predstavnike delavcev, za Žurnal24 ni želel pojasniti podrobnosti pogovorov. Ker je bilo nekaj očitkov s strani uprave glede komunikacije z mediji, so za izjavo namreč pooblastili nadzornika Sama Mastnaka. Tega smo večkrat poskušali priklicati, a se najprej ni oglašal, nato pa je telefon izklopil.

A Čater je za STA vseeno sporočil nekaj podrobnosti dogovora. Tako naj bi Tovšakova pristala na izplačilo pomladanskih plač, vključno z obračunanimi posojili, ki potem niso bila nakazana bankam. Delavci naj bi prihodnji teden dobili tudi del junijske plače, medtem ko naj bi 18. septembra prejeli tudi avgustovsko.  Po 20. septembru Čater napoveduje nadaljevanje sindikalnih aktivnosti za poplačilo vsega, kar bo do takrat še ostalo neplačanega.

Še pred začetkom sestanka nam je sindikalist dejal: "Nasprotna stran bo kompletirana z direktorji hčerinskih podjetij skupine Vegrad. Na tej ravni še nismo komunicirali, saj smo v drugi strokovni zahtevi zadevo zastavili tako, da zahtevamo enovito reševanje, ne samo hčerinskih podjetij, ki predstavljajo manj kot polovico zaposlenih, vsi pa so v enaki situaciji glede izplačila plač. Ves čas smo imeli izpostavljeno komunikacijo z direktorico Vegrada Hildo Tovšak in tudi ves čas je bilo rečeno, da je direktorica kompetentna za varovanje skupine Vegrad. Ko je bilo treba ta denar izplačati, pa nenadoma ni bila več kompetentna," dodaja Čater.

"Denar je!"

Čater še pravi, da od Tovšakove zahtevajo izplačilo plač za vse, ki so zaposleni v skupini Vegrad, ne samo tistim v Vegrad, d. d. "Nam je popolnoma jasno, da Hilda Tovšak ne bi zapravljala energije in časa na prisilni poravnavi, če že danes ne bi imela zagotovljenih plač, ki jih bo morala izplačati. Ona ta denar ima, vprašanje je le, zakaj ga noče izplačati," pravi Čater.

Dolg Vegrada do zaposlenih po njegovih besedah znaša slabe tri milijone evrov, več kot tisoč zaposlenih pa že nekaj mesecev ne prejema redno plač, nekateri jih niso dobili od aprila dalje, nekateri od junija. "Jaz vem, da ta denar je. Če hoče, ga lahko da in mi moramo pri tem vztrajati. Če lahko policisti, zdravniki, učitelji in vsi drugi pričakujejo naš davkoplačevalski denar, potem ga lahko pričakujejo tudi delavci za že opravljeno delo. Tovšakova naj denar izplača, da bodo lahko delavci otrokom kupili knjige in zvezke," vztraja Čater, ki dodaja, da bodo v nasprotnem primeru na začetku septembra organizirali stavko.

"Ne vemo še, ali bo prvega, drugega ali tretjega septembra, toda začeli bomo s pripravami. Ali naj se naše zahteve izpolnijo ali pa naj gre podjetje v stečaj, da si ljudje pridobijo socialno varnost," zaključuje Čater, ki naj bi se s Tovšakovo in predstavniki sestal ob 13. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.