Slovenija
5 ogledov

Tovšakova ji ni odnesla napredovanja

Pred sojenjem je Tovšakova doživela verbalni napad. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča je postopek proti Hildi Tovšak zaradi domnevno koruptivnega posredovanja pri zaposlovanju tujih delavcev varilcev v Termoelektrarni Šoštanj vodila brez večjih napak.

To ugotavlja personalni svet mariborskega višjega sodišča, pristojnega za nadzor nad delom tamkajšnjega okrožnega sodišča, potem ko je temeljito pregledal delo sodnice, ki vodi preiskavo proti Tovšakovi in izdelal oceno njene sodniške službe. S pozitivno oceno sodničinega dela pa je personalni svet prižgal tudi zeleno luč zato, da sodnica lahko napreduje.

Ne strinjajo se z vrhovnim

Da naj se izdela ocena sodniške službe zanjo, je od višjega sodišča zahteval predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Potem, ko se je konec maja izkazalo, da je bila Tovšakova 35 dni neupravičeno priprta. Masleša je prepričan, da je bila sodnica dolžna pripor Tovšakovi odpraviti po službeni dolžnosti, a tega ni storila. "Strinjam se z oceno višjega sodišča v Mariboru, da se je v tem postopku zgodila res očitna napaka le pri tem, da obdolženki ni bil odpravljen pripor že 12. aprila, ko je tožilec spremenil zahtevo za preiskavo in pogojev za podaljšanje pripora ni bilo več. Za sodnico bom zato predlagal oceno sodniške službe," je tedaj napovedal Masleša.

V nasprotju z Maslešo pa nadzorniki višjega sodišča, ki so preverili kako je potekal postopek proti Tovšakovi, v tem, da sodnica pripora ni odpravila, ne vidijo velike strokovne napake. In da zato sodnica izpolnjuje pogoje za napredovanje.

Tovšakova pa od države zahteva skoraj 16 tisoč evrov in pol odškodnine zaradi neupravičenega bivanja v priporu.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.