Slovenija
12 ogledov

Tovšakova krivde ni priznala

Rimske terme so sicer z današnjim dnem zaprle vrata za tri mesece. Medtem naj bi Žurnal24 main
Hilda Tovšak danes ni priznala, da je storila kaznivo dejanje goljufije v primeru Rimske terme. Na predobravnalni narok ni prišla. Kazen, ki jo je predlagal tožilec, se ji je zdela previsoka.

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in druge. Obtožnica jih bremeni kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme.

Sojenje sredi maja

Tovšakova, ki danes ni prišla na nadaljevalni predobravnavni narok, tako krivde ni priznala in se bo zanjo sojenje začelo sredi maja.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je povedal, da krivde ni priznala, ker meni, da vsi očitki iz obtožnice niso točni. Ker obtožnice ni mogoče priznati delno ali kako drugače, temveč le v celoti, se je Tovšakova odločila, da je ne prizna.

Kazen se ji je zdela previsoka

Kot je še dejal Kanduti, pogajanja s tožilcem Stanislavom Pintarjem glede priznanja krivde in določanja višine kazni niso bila uspešna, saj je tožilec predlagal previsoko kazen. Tožilec je za Tovšakovo predlagal šest let zapora, najvišja kazen za omenjeno kaznivo dejanje pa je do osem let zapora.

Drugi priznali

Med obdolženima sta bila še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju. Vsi obdolženi in njihovi zagovorniki so ob začetku predobravnavnega naroka pred dvema tednoma potrdili, da se želijo s tožilcem sporazumeti o priznanju krivde.

V sporazumu, ki ga je danes prebrala sodnica Romana Gradič, se je Bogatin s tožilcem pogodil za 16 mesecev zaporne kazni, vendar mu v zapor ne bo treba, ker bo opravljal družbeno koristno delo. Volmajer pa se je sporazumel za šest mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Rimskim termam pa zaradi stečaja ni mogoče izreči kazni.

Pridobila 3,5 milijona evrov

Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktorinški družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

V priporu zaradi Teša 6

Tovšakova je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja. Vrhovno sodišče pa je 11. aprila zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zagovornika Tovšakove Borisa Kandutija glede odprave pripora trem osumljencem zaradi posredovanja tujih delavcev pri gradnji Teša 6.

Sodišče je Kandutijevo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. Kot je razvidno iz sodbe vrhovnega sodišča, je sodišče pritrdilo zaključku preiskovalne sodnice, da obstajajo okoliščine, ki kažejo na nevarnost, da bi osumljenka na prostosti nadaljevala izvrševanje kaznivih dejanj.

Po navedbah sodišča je Tovšakova, ki naj bi se dogovarjala za zagon proizvodnje v tujini, kar bi ji v primeru stalne preselitve omogočilo ekonomsko preskrbljenost, že bila nepravnomočno obsojena zaradi korupcije ter je v številnih kazenskih in predkazenskih postopkih.

Komentarjev 1
  • prosti.strelec 17:18 25.april 2013.

    Predlagana kazen ni previsoka, meni se že kolca po časih ko so goljufe namakali v Ljubljanici, ali pa kar nagavge dejali, je že tako, da v tej demokraciji je slabo samo za malega človeka, za premetene politike, advokate in poslovneže je pa pravi raj.