Slovenija
7 ogledov

Tovšakova priznala še dve goljufiji

slovenija 19.11.10 Hilda Tovsak, sojenje, cista lopata, vegrad, okrozno sodisce Nik Rovan
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je na današnjem naroku priznala poslovno goljufijo v zadevah Betnava in Rimske terme.

Kot piše Delo, je s tožilcem podpisala dogovor, za kakšno kazen se je pogodila, pa še ni znano.

Tožilec Stanislav Pintar naj bi zanjo na naroku predlagal petletno zaporno kazen za obe zadevi skupaj. Tovšakova je sicer trenutno na prestajanju 14-mesečne zaporne kazni na Igu v zadevi Čista lopata.

Pintar Tovšakovi očita poslovno goljufijo pri prenovi dvorca Betnava na račun EU. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je do osem let zapora. Podobnega kaznivega dejanja je Tovšakova osumljena tudi v zadevi Rimske terme in tudi za to kaznivo dejanje je kazen do osem let zapora.

Pošiljali račune za dela, ki niso bila opravljena

Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija predala stavbno pravico podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest njenih duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili čez dva milijona evrov, ki so jih dobili pri banki.

S tem denarjem so pridobili do 1,7 milijona evrov evropskih sredstev. Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija kasneje ta denar vrnila.

Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine (gradbene situacije in račune za neizvedena dela) ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno izkazovali izvršitev plačil po teh računih in situacijah (s fiktivnimi kreditnimi pogodbami in večkratnim vzajemnim nakazovanjem sredstev med tekočimi računi). Kasneje so te gradbene situacije ter dokazila o plačilih z lažno vsebino uporabili kot podlago zahtevku za izplačilo sredstev EU.

Ponarejala naj bi dokumentacijo

V zadevi Rimske terme pa Pintar Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 20:54 10.julij 2013.

    Po moje bo ona postavile pogoje kdo ji bo na koncu sodil in bo poslala sodnika v zapor, tožilca na zdravljenje, z odvetnikom pa v sončne kraje, kjer dinčki čakajo.

  • pesjan 19:21 10.julij 2013.

    postavte spomenik in to iz brona ? naše sodsvo bo še to naredilo ::::golazen ?