Slovenija
26 ogledov

Tovšakova se je izrekla za nedolžno

Pred sojenjem je Tovšakova doživela verbalni napad. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Na celjskem okrožnem sodišču poteka predobravnavni narok za nekdanjo direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak in nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Branko Gabriel. Tovšakova se je izrekla za nedolžno.

Tožilec je namreč na sodišču povedal, da sta obdolženki do zdaj zanikali krivdo in se nista pogajali glede priznanja krivde. Obe pa sta podali tudi ugovore na obtožnico. Odvetnik Tovšakove pa je, kot poročajo Finance, povedal, da bodo predložili vse pravilnike glede poslovanja od leta 2000, ki določajo, da z blagajno vzajemne pomoči posluje Vegrad.

"Predložili bomo zapisnik seje sindikata Vegrada, v katerem ta soglaša, da se sredstva blagajne vzajemne pomoči lahko uporabijo tudi za primere likvidnostnih težav družbe Vegrad." Odvetnik je sodišču tudi predlagal zaslišanje vseh članov sindikata, ki so bili takrat prisotni, nekdanjih članov poslovodstva in nadzornega sveta Vegrada.

"Kot dokaz navajamo tudi dogovor med sindikatom in delodajalcem, v katerem je navedeno, da Vegrad vzpostavi stanje blagajne na način, da vrne vsa izposojena sredstva. To dokazuje, da ta denar ni bil uporabljen nezakonito in prek okvira pristojnosti odgovorne osebe," je povedal odvetnik.

Zapisnika še niso pridobili

Odvetnik je med drugim še dodal, da omenjenega zapisnika iz leta 2003 še niso pridobili, a da ve, da obstaja. O tem bi lahko po njegovih besedah več povedal nekdanji predstavnik zaposlenih v Vegradu Samo Mastnak.

Po mnenju tožilca pa je zapisnik, ki ga še niso našli, nepomemben. "Zato ker nihče, sploh pa sindikat, ni pristojen dovoljevati uporabe sredstev, ki so bila izključna last delavcev, tudi nečlanov sindikata. Zato nasprotujem zasliševanju članov izvršilnega odbora sindikata," je, kot poročajo Finance, dodal. Zaslišane priče pa bodo jasno povedale, da o takšnem dogovoru ne vedo nič, še pravi.

Za nedolžno se je izrekla tudi Gabrielova.

Iz blagajne uporabili 420 tisoč evrov sredstev

Tovšakova in Gabrielova sta obtoženi neupravičene uporabe in prilastitve sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev treh družb Vegrada. Za poslovanje od začetka leta 2009 do sredine leta 2010 sta namreč neupravičeno uporabili nekaj več kot 420 tisoč evrov sredstev iz omenjene blagajne.

Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, sta Tovšakova, ki jo je doslej doletelo kar 24 kazenskih ovadb, in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako da sta delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220 tisoč evrov.

Komentarjev 6
  • jezero 18:51 11.julij 2012.

    V vsaki normalni državi bi "gospa" že sedela. To vedo vsi Slovenci. Tudi pravosodje je sestavni del tistih, ki so uničili Slovenijo. Z ustavnim sodiščem na čelu.

  • Lavdan 18:03 11.julij 2012.

    Ne vem zakaj jo ne pošljejo v spovednico na poligraf. Morda bo tam priznala svoje grehe packa pokvarjena.

  • privat 17:02 11.julij 2012.

    sej je res...če primerjate naše politike ali pravni sistem z tovsakovo, je tovsakova res nedolzna...ena mala smrklica proti skorupirani mafiji