Slovenija
61 ogledov

Tovšakova zanikala krivdo

Hilda Tovšak
1/4
Fotosmedia
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak bo stopila pred sodnika v zadevi Teš 6.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak se je udeležila predobravnavenga naroka v zvezi z domnevnim nedovoljenim dajanjem in prejemanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6. Tovšakova ni priznala krivde. Njen odvetnik Boris Kanduti je zahteval izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov. "Menimo, da so bili ti dokazi pridobljeni na sporen način. Po našem prepričanju v začetku ni bilo nobenega govora o kakršnemkoli podkupovanju," je povedal.
Tožilka Bojana Podgorelec se s tem ni strinjala. "Pravzaprav je to postalo običajna praksa v zadnjem času, zato ta predlog ni posebno presenečenje," je dejala in zatrdila, da je tožilstvo delalo zakonito. Tožilstvo je sicer za Tovšakovo v primeru priznanja krivde zanjo zahtevalo 15 mesecev zapora in 12 tisoč evrov denarne kazni.

Dva krivdo priznala

Omenjena zadeva je sicer končana za dva od soobdolženih, zastopnika poljskega podjetja Remak Mareka A. Konfisza in Aleša Pangerca, ki sta krivdo priznala in bila ob denarni kazni obsojena vsak na eno leto zapora z možnostjo odslužitve preostanka kazni z delom v splošno korist.

Da sta dva obtožena v tem primeru že priznala krivdo, po ocenah Kandutija ni merodajno. "Osebi sta bili dolgo v priporu, ob priznanju krivde pa jima je bila ponujena možnost, da iz pripora odideta in alternativno prestajata zaporno kazen," je pojasnil.

Še trije soobdolženi

Sodišče bo po napovedih najprej izvedlo dokaze, da bo lahko presodilo o predlogu za izločitev dokazov. Prav tako je treba izvesti še predobravnavne naroke za tri naknadno obtožene osebe. "Da bo stekla glavna obravnava, bo preteklo še kar nekaj časa," je ocenila Podgorelčeva.

Preostala trojica soobdolženih, Uroš Plankar, Aleš Mak in Darka Rudolf, krivde v zadevi z domnevnim dajanjem in prejemanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za delo na projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ne priznava. Skupaj z družbama Slavc in Terbo naj bi glede na obtožnico vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana vsi sodelovali ter vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril.

Komentarjev 4
  • dragec 09:47 16.oktober 2013.

    Privat, verjemi, kaj ti pravim, Hildo so nastavili, sprejela je pravila igre in je delovala po sistemu mal - meni, mal - vam!!!

  • privat 08:06 16.oktober 2013.

    sej bo začela govoriti tudi samo zaradi pritiska ,ki ga ustvarja sodna dvorana...zato bodo kmalu prileteli strici iz ozadje in poskušali nekako preprečiti sodstvu minimalno delo.Nikoli ne bo odgovarjala za svoja težka kazniva dejanja...kot so ustvarjanje suženstva, velike kraje,.....Špelca je nedotakliva!!

  • dragec 11:11 15.oktober 2013.

    Hildo vidim, kot nastavljen objekt leve nomenklature od 90 tih let naprej, katero so nastavili, da mešetari v korist levih oblastnikov. Ko se je hiša iz kart začela rušiti so ti isti levi kapitalisti ugotovili nevarnost bližine gospe Hilde ter ...prikaži več jo prepričali, da doživlja to kar doživlja v blagi obliki. Hilda. okurajži se in napiši knjigo ali objavi v časopisu, kdo in kako se je okoriščal ob tvoji pomoči!!!!