Slovenija
53 ogledov

Tovšakova že spi pri odprtih vratih

Hilda Tovšak Žurnal24 main
Hilda Tovšak lahko že dobra dva tedna vroče dni preživlja večinoma na dvorišču zapora na Igu.

Medtem ko je nekdanji šef Merkurja Bine Kordež šele začel prestajati zaporno kazen na Dobu, kjer bo predvidoma vsaj še nekaj časa zaprt pod najstrožjim režimom, ki velja v zaporu, se nekdanja šefinja Vegrada Hilda Tovšak že od sredine julija po zaporu na Igu giblje precej svobodneje.

"Na polodprtem oddelku se kazen zapora prestaja z manj omejitvami in nadzora kot na zaprtem oddelku. ZZaprti ljudje več in lažje komunicirajo z zunanjim svetom, možnost imajo pridobiti več zunajzavodskih ugodnosti ob upoštevanju načela postopnosti in izpolnjevanju določenih pogojev. Imajo več možnosti gibanja znotraj zavoda, pri izvajanju dnevnih dejavnosti praviloma niso pod nazorom, obiski lahko potekajo brez nadzora," pojasnjujejo na pristojni Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Sodišče dovolilo, da se jo bolj odpre

Tovšakova, ki od konca maja prestaja več združenih zapornih kazni, ki so ji jih različna sodišča dosodila zaradi podkupovanja, zlorab položaja in oškodovanja Vegrada, je namreč ob zadnji obsodbi celjsko sodišče sama zaprosila, naj ji dovolijo prestajati kazen na polodprtem oddelku ženskega zapora na Igu, in sodišče ji je ugodilo. Tovšakova naj bi bila namreč v slabem zdravstvenem, zlasti duševnem stanju in naj bi zato potrebovala več gibanja na prostem. To pa je ena od ugodnosti, ki so jo deležni le zaporniki na polodprtih oddelkih zaporov. Tudi ponoči naj bi bila Tovšakova manj nadzorovana kot na veliko strožjem, zaprtem oddelku, kjer je gibanje zapornikov povsem omejeno in strogo nadzorovano. Zdaj pa naj bi celo spala in bivala v neprestano odklenjeni jetniški celici.

Tudi Kordeža lahko nagradijo

Tovšakovi je več svobode v zaporu odredilo sodišče s posebno odločbo. Medtem ko Kordeža sodišče ni izrecno napotilo, naj že takoj ob prihodu v zapor začne prestajati kazen pod milejšimi pravili, čeprav bi sodišče to lahko odredilo, glede na višino kazni, ki je bila Kordežu dosojena. "Če je obsojencu izrečena kazen zapora do osmih let, lahko sodišče glede na okoliščine primera odredi, naj jo prestaja v polodprtem oddelku," dopušča zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

Sodišče pa očitno ocenjuje, da si Kordež milejšega režima v zaporu za zdaj še ne zasluži. Če pa bo dokazal, da kazen prestaja zgledno, ga bodo lahko v zaporu zato naknadno nagradili. "Obsojenca, ki prestaja kazen zapora v zavodu ali njegovem oddelku s strožjim režimom, se med prestajanjem kazni zapora lahko premesti v zavod ali njegov oddelek s svobodnejšim režimom, če se oceni, da ne bo zlorabil takega režima. Obsojenca, ki zlorabi svobodnejši režim zavoda ali njegovega oddelka, se premesti v oddelek s strožjim režimom. O premestitvi v okviru istega zavoda odloča direktor zavoda," opozarjajo na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Komentarjev 13
  • Romanca Rožman 13:58 30.julij 2013.

    dušan jan,podpiram tvojo idejo.na goli otok bi morali in to vsi DOŽIVLJENSKO,nagrabljen kapital pa nemudoma vrnt.

  • ennanova 13:15 29.julij 2013.

    Družbena klima in duhovna prenovaTajkune, od katerih so nekateri že v zaporih, kamor tudi sodijo, so namreč prav zaradi zgodbe o uspehu hoteli politiki. In so jih dobili. Potem so jih podpirali z vsemi štirimi, saj so bili njihovi. ...prikaži več Ves čas so torej vedeli zanje in imeli od njih velike koristi. Politične korupcije je zato, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1098-druzbena-klima-in-duhovna-prenova

  • Avatar čavez
    čavez 10:58 29.julij 2013.

    Le komu ta sodniška in vladna sodrga maže oči, vsi tajkunski lopovi imajo naenkrat več svobode kot prej ko še niso bili obsojeni, me čudi da jim niso že domov poslali kuharje in paznike, da nebi tajkunski lopovi ponepotrebnem zasedali ...prikaži več prostor kurjim tatovom.