Slovenija
2014 ogledov

Tožba Američanov zaradi vzorca na slovenskih vojaških uniformah

slovenska vojska Saša Despot
Na ministrstvu za obrambo (Mors) so za STA potrdili, da jih je dobavitelj vojaških uniform obvestil, da je ameriška družba Crye Precision zoper njega na nizozemsko sodišče vložila tožbo zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic pri maskirnem vzorcu SloCam. Nizozemsko sodišče je odločilo, da ni pristojno za reševanje spora, so dodali.

Obrambno ministrstvo je družba Uni&Forma v ponudbi za dobavo nepremočljivih bojnih uniform konec novembra obvestila, da naj bi se družba Crye Precision pritožila zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic v zvezi s kamuflažnim vzorcem SloCam in vložila tožbo na nizozemskem sodišču, je razvidno iz portala javnih naročil.

"V koliko bo sodišče razsodilo v prid tožniku, ponudnik ne bo mogel izpolniti morebitnih naročil, za katere je naročnik Mors v fazi izbire dobavitelja," so zapisali v dopisu ministrstvu.

Na ministrstvu so informacijo o vloženi tožbi za STA potrdili. Poleg omenjenega podjetja je bila tožba vložena še zoper belgijsko podjetje Utexbel, nemško Holtex in nizozemsko GFP, so dodali. Gre za podjetja, ki so sodelovala v verigi dobave uniform z vzorcem SloCam.

Konec decembra pa je eden od dobaviteljev ministrstvo obvestil, da je nizozemsko sodišče odločilo, da ni pristojno za reševanje tega spora, so pojasnili za STA. Družbi Uni&Forma in Crye Precision na poizvedbe STA nista odgovorili.

Ugibanja o podobnostih vzorca MultiCam, ki si ga avtorsko lasti Crye Precision, in slovenskega vzorca SloCam, se sicer vlečejo že vrsto let. Družba Uni&Forma na svoji spletni strani pojasnjuje, da "je precej očitno, da SloCam in MultiCam nimata veliko skupnih točk, razen značilne oblike vzorcev. V direktni primerjavi z MultiCam, lahko najdeš nekatere podobnosti med tranzicijami barv, v podobnem stilu, kot jih uporablja Crye."

Ministrstvo je pojasnilo še, da je vzorec SloCam nastal kot rezultat ciljnega raziskovalnega programa Znanje za varnost in mir med leti 2006 in 2010. Maskirni vzorec SloCam ni licenčno zaščiten, so dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 09:40 06.februar 2024.

    Potem pa naj kupijo ruski vzorec. Kitajski? Indijski? Zakaj nabavljati po ameriških katalogih? Aja, zbiramo NATO pike......

  • sandi76 20:16 05.februar 2024.

    IN kdo je zopet zamočil ? Dobavitelj, ki je prodajal avtorsko zaščiteno blago, ali Mors, ki si je zamislil tak vzorec ???

  • Facja 19:11 05.februar 2024.

    V slo. vojski je preveč nekih centrov za razvoj "doktrin" o kremici za mazanje po češplji, pa za razvoj uniform, pa za razvoj posodobitve tankov, pa za ... preveč enih služb...in predvsem čisto preveč zaposlenih civilistvo. Ko sem šel na ...prikaži več GZS, sem videl, da je na MORS-u zaposlenih na tisoče ljudi, samo avtov zaposlenih je stotine, na sedežu Min. za obrambo...imamo pa 6000 tabornikov ...dejte čivile ven nagnat, pa vojake not. Samo z nepremičninami se jih ukvarja na MORS nekaj deset, brezvezniki.