Slovenija
37 ogledov

"Tožba je zadnji izhod"

“ZZZS se mora nehati obnašati, kot da ga standard obravnave in standard bivanja Žurnal24 main
Spor ZZZS in OI. Onkološki inštitut pripravljen na še en krog pogajanj.

“Poziv civilne družbe in predsednika države nas zavezuje, da z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) še enkrat poskušamo doseči dogovor,” pravi Ana Žličar, poslovna direktorica onkološkega inštituta (OI). Združenja, ki predstavljajo onkološke bolnike, so direktorja ZZZS Sama Fakina in Žličarjevo pozvali, naj spor glede plačila stroškov za zdravila rešijo dogovorno. “Niti ZZZS niti OI si ne smeta privoščiti, da bi sodišče v dolgotrajnih procesih reševalo problematiko bolnikov, ki so zboleli za rakom,” so zapisali v pismu.

Kam je šel prihranek?
Stroški. Kot navajajo na OI, ZZZS ne financira stroškov za zagotavljanje enteralne in paraenteralne prehranske podpore bolnikov, ki je znašala 1,3 milijona evrov, zvišanja stroškov za drage antibiotike (s 700 tisoč na 1,4 milijona), in stroškov za centralne venske katetre, ki znašajo 95 tisoč evrov. Finančno ni krita metoda KRAS. Poleg tega OI od ZZZS ni dobil sredstev za adaptacijo bolnišničnih oddelkov C1 in C2. V dogovoru za leto 2011 bo OI zahteval prestrukturiranje stredstev ter sredstva za kritje amortizacije in vzdrževanje stavb in opreme.

Kritje novih stroškov
Žličarjeva bi se z ZZZS sestala po praznikih. “Če propade še ta poskus, bomo vložili tožbo,” napoveduje. ZZZS je OI odvzel 7,6 milijona. Gre za sredstva, ki so ostala na račun doseženih nižjih cen dragih bolnišničnih zdravil. “Porabili smo vse načrtovane količine zdravil,” pravi Žličarjeva in pojasnjuje, da so prihranjeni denar porabili za amortizacijo, vzdrževanje, zdravila in zdravstveni material ter nove diagnostične in terapevtske metode: “Pričakujem, da bodo omogočili, da prihranke pri zdravilih porabimo za kritje tistih stroškov, ki jih ZZZS inštitutu ni odobril.”

Onkološki bolniki so prvi
Na vprašanje, ali so se z OI še pripravljeni pogajati, nam na ZZZS niso odgovorili, zapisali pa so, da ZZZS problematiko onkoloških bolnikov obravnava prednostno. “OI in drugim bolnišnicam bo ZZZS zagotovil vsa potrebna sredstva! Kot skrbnik javnih sredstev ZZZS od OI pričakuje pregledno, gospodarno in zakonito porabo javnih sredstev,” pravijo v pisnem odgovoru.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.