Slovenija
28 ogledov

Tožba zaradi jedrskega objekta

pla%C4%8Da, denar, evro, gospodarstvo, %C5%A1ef, poslovne%C5%BE Žurnal24 main
Občina Dol pri Ljubljani je proti državi vložila tožbo, v kateri zahteva 13 milijonov evrov odškodnine. Državi očita, da ni določila meril za višino nadomestila za rabo prostora za jedrske objekte.

Državi očita, da ni določila meril za višino nadomestila za omejeno rabo prostora za jedrske objekte v občini, enega jedrskega objekta v občini pa sploh ni uvrstila med objekte, za katere se plačuje omenjeno nadomestilo.

Na območju Občine Dol pri Ljubljani sta dva jedrska objekta – skladišče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov CSRAO in raziskovalni jedrski reaktor TRIGA.

"Država ni spoštovala zakonodaje, saj ni določila meril za višino nadomestila za omejeno rabo prostora, po drugi strani pa je na novo in mimo zakona določila jedrske objekte, za katere se plačuje nadomestilo za omejeno rabo prostora, med katere pa jedrskega reaktorja TRIGA MARK III ni uvrstila," so v sporočilu za javnost pojasnili v občini Dol.

Občina že dolgo opozarja na problem
Občina je tako po treh letih pozivov državi, naj dopolni uredbo in določi merila za določitev višine nadomestila, na katera se država ni odzvala, proti njej vložila tožbo.

Občina je v letih 2008, 2009 in 2010 zahtevala dopolnitev uredbe o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora zaradi jedrskega objekta, vendar do danes s strani pristojnih institucij ni bilo odziva.

Ker vlada ni določila meril, kar je njena zakonska obveznost, je občina ostala brez nadomestila, zato je država odškodninsko odgovorna občini Dol pri Ljubljani v višini nadomestila, ki bi občini pripadalo, če bi vlada izpolnila zahtevo zakonodajalca, so prepričani na občini.

Poleg tega je po mnenju občine nadomestilo za skladišče radioaktivnih odpadkov v Brinju glede na druge primerljive jedrske objekte po Sloveniji določeno prenizko, zato od države zahteva odškodnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.