Slovenija
22 ogledov

Tožbe tudi za 20 tisočakov

Že v nedeljo bomo lahko okusili pravi zimski mraz, znova bo pritisnil v drugi po Žurnal24 main
Sneg in padci. Manj kot deset poškodovancev na leto izterja odškodnino.

Ljubljana. Število odškodninskih zahtevkov zaradi padcev na nepočiščenih pločnikih ali podobnih nesreč zadnja leta upada, pravi Zvonko Šavor, direktor Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL). “Zaradi padcev po navadi zahtevajo od dva tisoč do 20 tisoč evrov, kdaj tudi več. Vendar v zadnjih treh letih, odkar sem direktor, nismo nikoli plačali 20 tisoč evrov odškodnine,” dodaja.

Odgovornost si delijo
Natančne podatke o številu odškodninskih zahtevkov in plačilih odškodnin nam bodo iz KPL posredovali v naslednjih dneh.

919 kilometrov cest, 556 kilometrov pločnikov in 126 kilometrov kolesarskih stez mora KPL čistiti v MOL. Za te je tudi odškodninsko odgovoren.

So pa od Mestne občine Ljubljana (MOL) leta 2006 v reševanje dobili 39 odškodninskih zahtevkov, leta 2007 26, leta 2008 19, lani in letos pa 24. “MOL je koncesijo za vzdrževanje občinskih cest podelila KPL, zato se morajo oškodovanci glede odškodninskih zahtevkov obrniti nanj,” pove Irena Razpotnik, načelnica oddelka za gospodarske dejavnosti in promet.

Šavor potrjuje, da so res odgovorni za ceste, za katere so sklenili koncesijsko pogodbo. Za preostale ceste, skupaj jih je v MOL še okoli 400 kilometrov, ki niso kategorizirane in so v lasti občine, pa je odgovorna MOL, pravi.

KPL ima dejavnost tudi zavarovano, zato se škoda krije iz zavarovalne police. Šavor dodaja, da na leto ne plačajo niti deset odškodnin: “Sodišča le upoštevajo, da se nekdo, ki je sto metrov hodil po zasneženem pločniku, ne more izgovoriti, da ni vedel, po kakšni površini hodi.” V torek so imeli sicer na urgenci ljubljanskega kliničnega centra 223 pacientov, kar je za četrtino več kot po navadi. Največ je bilo zlomov kolkov in zapestij, zvinov gležnjev, padcev, udarnin in ran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.