Slovenija
18 ogledov

Tožibabe ali le vzorni državljani?

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Prijavljanje lahko tudi drago stane.

Če radi kažete s prstom, je v tej državi priložnosti očitno več kot dovolj. Različne ustanove vabijo, da prijavite delo na črno, neupravičen bolniški dopust ali prejemanje nadomestila za brezposelnost, davčno utajo, korupcijo, nasilje v družini in še in še. A dobro premislite, zakaj prijavljate.

Zafrkancija. Ko to pišem, mi je v oči padla štorija 21-letne Kranjčanke, ki je očitno precej globoko pogledala v kozarec; poklicala je policiste in prijavila, da jo zasleduje neznanec, pozneje pa se je izkazalo, da je policiste hotela le izkoristiti za taksiste, da bi jo peljali domov. Svojo "iznajdljivost" je drago plačala; zaradi lažne naznanitve prekrška je dobila 83 evrov kazni.

Milo za drago. Drugi tip so tisti, ki zaradi maščevanja prijavljajo sosede, ki imajo lepšo kravo, ali pa jih jezi, ker jim prestavljajo mejnike oziroma so jih premagali v partiji šaha. Bolno. In drago, če se izkaže, da povod za tožarjenje ni bil prav posrečen.

Državljanska dolžnost. Upam, da so med slovenskimi prijavitelji večinoma poštenjaki, ki se trudijo za boljši jutri. Denimo gospa, o kateri smo pisali pred časom.

Veterinarski inšpekciji je prijavila lastnika, ki je zlorabljal svojega psa. Tragično je, da je na koncu sama dobila 500 evrov kazni – preden je inšpektorjem uspelo obiskati lastnika, je slednji kršitev (začasno) odpravil. No, pes je kmalu zatem poginil.

Še enkrat: dobro premislite, zakaj kažete s prstom. Pravijo namreč, da so ga tistim, ki so ga preveč kazali, odrezali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.