Slovenija
3 ogledov

Tožilci nad Sod in Kad

Vodja posebne skupine tožilcev Blanka Žgajnar in generalna državna tožilka Barba Žurnal24 main
Delnice Pivovarne Laško in Istrabenza so vodilni odkupovali tudi s pomočjo javnih sredstev, smo izvedeli neuradno.

Z domnevno zlorabo se ukvarja tudi skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. "Ne samo da policija vodi predkazenske postopke v zvezi s tem, ampak je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala zoper dva paradržavna sklada in njuni odgovorni osebi že vložila zahtevo za preiskavo zaradi zlorabe položaja po 244. členu kazenskega zakonika," so nam odgovorili iz posebne skupine tožilcev.

Sklada nista seznanjena
Prva moža Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) Borut Jamnik in Tomaž Kuntarič z uvedbo preiskave in drugimi predkazenskimi postopki nista seznanjena. Tako sta nam oba zatrdila včeraj.

 

Nadzor tožilcev potrjen

Vlada (STA). Vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve je soglašal, da vlada odredi izredni pravosodni nadzor nad poslovanjem ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva. Odbor je v vseh točkah zavrnil mnenje generalne državne tožilke Barbare Brezigar o zahtevi ministra za nadzor.

Neuradno: Mercator
Katere primere zlorabe javnih sredstev preiskujejo, nam iz posebne skupine tožilcev niso sporočili. Naši sogovorniki pa domnevajo, da gre za prodajo Mercatorjevih delnic Pivovarni Laško in Istrabenzu leta 2005. Če to drži, je preiskava sprožena zoper takratnega predsednika uprave Kada Tomaža Toplaka in takratnega direktorja Soda Marka Pogačnika.

Še drugi tožilci
Predlog za preiskavo domnevnih zlorab pri prodaji Mercatorja pa je že vložilo tudi okrožno državno tožilstvo, o čemer smo mediji poročali pred poldrugim mesecem. Po neuradnih informacijah sta tarči preiskave Toplak in Pogačnik.

Tudi okrožno tožilstvo se sklicuje na 244. člen kazenskega zakonika, ki govori o zlorabi položaja oziroma pravic. Najvišja zagrožena kazen za takšno dejanje je osem let zapora.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.