Slovenija
16 ogledov

Tožilci so bili uspešni

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Državna tožilstva so v letu 2009 kljub 10-odstotnemu prilivu novih zadev in manjšemu številu državnih tožilcev rešila 73 odstotkov vseh prejetih zadev.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ob tem izpostavlja, da so zadeve, ki so ostale nerešene, praviloma tiste, ki so na tožilstva prispele v zadnjem četrtletju leta.

Na prvi stopnji so tožilci kazenske ovadbe zavrgli v 37 odstotkih primerov. V 18 odstotkih vseh zadev ni bilo mogoče odločiti o nadaljevanju postopka, zato je morala policija ovadbo dopolniti, v 14 odstotkih zadev je bila vložena zahteva za preiskavo, v 35 odstotkih pa je prišlo do neposrednega obtožnega akta.

Tožilci so bili uspešni v 79 odstotkih vseh obtožnih aktov, vloženih na sodišče, pri čemer velik del, 76 odstotkov, predstavljajo pogojne obsodbe, 17 odstotkov pa zaporne kazni, je povedala Brezigarjeva. Po njenih besedah sicer trenutno na tožilstvih dela nekaj manj kot 170 državnih tožilcev, njihovo število pa se ob siceršnjem porastu zadev zmanjšuje.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je Brezigarjevo še vprašala, ali držijo nekatere navedbe v medijih, da je uvedla nadzor nad državno tožilko Branko Zobec Hrastar, ki je vložila ovadbe v primeru zadeve Patria. Brezigarjeva je slednje zanikala. Kot je pojasnila, nadzor odreja skladno z zakonom in takrat, ko oceni, da je to potrebno.

"Zgodba, ki je v medijih, je očitno zgodba, ki ima določen namen, sama pa se s tem nimam namena ukvarjati," je dejala. Dodala je, da zadeva tudi ni bila predodeljena drugemu tožilcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.