Slovenija
13 ogledov

Tožili bodo UVK

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je potrdil, da so na vrhovno sodišče vložili tožbo proti torkovi odločbi Urada RS za varstvo konkurence, ki je prekinil sejo nadzornega sveta.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je za Delo potrdil, da so na vrhovno sodišče že vložili tožbo proti torkovi odločbi Urada RS za varstvo konkurence (UVK).

Seja nadzornega sveta Pivovarne Laško, na kateri bi morali nadzorniki odločati o prodaji 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, je bila prekinjena, saj so nadzorniki tik pred začetkom seje nadzornega sveta prejeli odločbo urada, s katero jim je ta omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Lastnice 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, in sicer Pivovarna Union, Laško ter Radenska, so po prejetju odločbe UVK vložile tožbo, označeno kot nujno za začasno odredbo.

Kako hitro bo sodišče, ne vedo
Vsebine tožbe predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko ne pojasnjuje, je pa za Delo povedal, da so jo pripravili pravniki, ki delajo za laško skupino. Za zdaj tudi ne more napovedati, kako hitro bo sodišče odločalo o tožbi in ali se bodo nadzorniki Pivovarne Laško lahko znova sestali še pred 30. aprilom, ko se izteče rok za odločanje o prodaji Mercatorjevih delnic hrvaškemu Agrokorju.

Kot še poroča Delo, Zorko ni hotel komentirati vsebine odločbe UVK, dodal pa je naslednje: "To so za nas nove okoliščine. To je že četrti poskus prodaje Mercatorja, prodajali so ga že pred mojim vstopom v Laško, pa ga je vedno nekdo zaustavil. Sprejemam stališče, da je Mercator strateški interes, jaz pa odgovarjam za sanacijo skupine Laško in njeno upravljanje. Moja primarna naloga je sanacija skupine, ta pa je zdaj negotova."

"Preprečujejo nam prodajo"
Spomnil je še na zahtevo bank, ki so oktobra lani naložile Pivovarni Laško prodajo Mercatorja, Dela in Večera. Doslej jim ni uspelo prodati nobene od omenjenih naložb. "Kako naj prodamo, če nam preprečujejo samostojno odločanje o našem premoženju?" je dejal Zorko.

Skupni interes tako skupine Laško kot bank je po Zorkovih besedah čim prej dobiti likvidna sredstva.

Delovali v skladu s pravili
Glede zaustavitve prodaje se je oglasil tudi Urad za varstvo konkurence(UVK). Za STA so sporočili, da so v torek izdali odločbo Centralno klirinško depotni družbi (KDD), s katero so ji naložili, da prepove izvedbo lastništva delnic Mercatorja omenjenim podjetjem do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Ta odločba družbi KDD pa se nanaša na postopek, ki ga je urad uvedel po uradni dolžnosti s sklepom z dne 30. marca, ker je bila izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, in je podjetja, ki bi morala koncentracijo priglasiti uradu, niso priglasila.

Zoper sklep z dne 30. marca, na podlagi katerega je urad uvedel po uradni dolžnosti postopek presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence, ni sodnega varstva. Zoper odločbo urada z dne 26. aprila, ki je bila vročena
KDD in na katero se predmetna odločba nanaša, pa je dovoljeno vložiti tožbo pri vrhovnem sodišču v roku 30 dni od dneva vročitve odločbe, še piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.