Slovenija
2529 ogledov

Tožilka Jankoviću, da bi ga obtožila, tudi če bi bil Marsovec

Zoran Janković Saša Despot
Branje listin v zadevi Gratel v znamenju polemik med Jankovićem in Žgajnarjevo

Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel se je danes nadaljevalo z branjem listinskih dokazov. Župan je ob tem tožilko Blanko Žgajnar vprašal, po kakšnem principu je izbrala primer domnevno sporne donacije ljubljanski občini. "Ali ste metali kovanec?" jo je vprašal. Dokazni postopek v sojenju se sicer počasi končuje.

Sodnica Vladislava Lunder je danes prebrala Jankovićevo zaslišanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se je pred leti ukvarjala z donacijami mestni občini. Po prebranem zaslišanju je Janković tožilko vprašal, kako je med vsemi naštetimi donacijami kot sporno in primerno za pregon izbrala prav donacijo Gratela Ljubljanskemu gradu.

Žgajnarjeva namreč ljubljanskemu županu očita, da je po nastopu županske funkcije konec leta 2006 od podjetja Gratel v zameno za dovoljenje za nadaljevanje del polaganja optične infrastrukture v Ljubljani nezakonito zahteval 500.000 evrov donacije v korist občine oz. Ljubljanskega gradu.

Ta mu je odgovorila, da ne gre za nikakršno politično angažiranost. "V takem primeru bi bilo enako, če bi bili zeleni, rdeči, rumeni ali pa Marsovec," je dodala. Ljubljanski župan je očitke specializiranega državnega tožilstva v tej zadevi sicer že večkrat zavrnil in obtožnico, ki ga bremeni kaznivega dejanja prejemanja podkupnine, označil za konstrukt.

Dokazni postopek se približuje koncu, za prihodnji teden je napovedano še zaslišanje nekdanjega direktorja Gratela Draga Štrafele, potem pa je pričakovati konec sojenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
 • Avatar praufo
  praufo 18:45 22.februar 2019.

  nedotaklljivi zoki, dela kar hoče in vedno nasmejan fris, boli njega

 • bojovi 23:18 21.februar 2019.

  Obtožite, obsodite ga že enkrat in gremo naprej. Aja saj res, zato bo treba spremeniti Slovensko zakonodajo, no ja pač Zoki nikoli ne bo dobil kazni. Zadeva končana.

 • Kmodri 14:52 21.februar 2019.

  Ta z Marsovci mi je polepšala dan...