Slovenija
49 ogledov

Tožilstvo nad Janšo zaradi zemljišč

Sojenje v zadevi Patria Anže Petkovšek
Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so zahtevali sodno preiskavo zoper Janeza Janšo zaradi domenvno spornih nepremičninskih poslov s podjetjem Imos.
Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je potrdilo zahtevo za sodno preiskavo zoper Janeza Janšo  zaradi poslov s podjetjem Imos leta 2005. Šlo naj bi za sume, da je Imos preplačal vrednost Janševih zemljišč v Trenti in mu omogočil premoženjsko korist.

Policija je konec decembra lani na tožilstvo poslala ovadbo zoper tri osebe zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pri nepremičninskih poslih Janeza Janše s podjetjem Imos. Poleg Janše naj bi ovadila še nekdanjega direktorja Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Poslovanje Janše z Imosom je problematizirala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank.

Denar dobil, vrnil in spet dobil

Janša je namreč 20. julija 2005 prodal zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje. Denar je prejel dva meseca pred prodajo, protikorupcijski komisiji pa to pojasnil kot pomoto. Denar je nato vrnil in ga znova prejel. Za zemljišče je prejel 130.000 evrov, čeprav naj bi bilo po informacijah KPK vredno desetkrat manj. S tem denarjem je Janša nato sofinanciral nakup Imosovega stanovanja v Ljubljani, Imos pa je od Eurogradenj nato odkupil zemljišče v Trenti. Zoper Janšo naj bi v zvezi z Imosovimi posli potekali trije postopki.

Po ugotovitvah KPK naj bi podjetje Imos leta 2005 prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup Janševega stanovanja v Ljubljani.

To po oceni komisije "utemeljuje sklep, da je s tem zavezanec pridobil premoženjsko korist od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov". Posel je po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Že ob nakupu plačal več

Glede prodaje kmetijskih zemljišč v Trenti je KPK ugotovila tudi, da te prodaje ni prijavil v zakonskem roku. Kmalu po objavi poročila KPK je Janša pojasnil, da je posestvo v Trenti kupil že leta 1992, zanj pa je plačal več, kot komisija trdi, da je bilo vredno leta 2005, čeprav so se cene nepremičnin v teh letih dvignile za nekajkrat.

SDS: 161. postopek zoper Janšo

V SDS so konec lanskega leta poudarili, da je spornost nepremičninskih poslov "dokazano popolnoma iz trte zvita". Danes so s v SDS odzvali z zapisom na svoji spletni strani, ki so ga naslovili "Najprej KPK in NPU, nato likvidacija: 161. postopek zoper Janeza Janšo".

Poudarili so, da so Finance že lani ugotovili, da je Janševa prodaja posestva v Trenti v okviru povprečnih cen. Finance so namreč pisale, da je Janša "posestvo kupil za 1,32 milijona tolarjev, kar je bilo leta 1992 vredno 22 tisoč švicarskih frankov. Ob upoštevanju švicarske inflacije je to primerljivo z današnjimi 30.220 franki, kar znaša 24.683 evrov".

Komentarjev 12
  • dragec 13:20 21.marec 2014.

    To ti je demokracija. Predsednik stranke ima telohranitelja???, ali ga pripada, ali to plačuje stranka

  • dragec 07:12 21.marec 2014.

    skot, ti si res pravi skot. Tvoj plešasti je odjebal, čakamo samo volitve in bomo kompletno bagro levo in desno poslali na smetišče politične zgodovine. Vsi so zajebali to lepo državo.

  • depresija 23:23 20.marec 2014.

    Že zdavnaj bi moral bit! Pa so tolk dobr zakamufliral denarne tokove in menjal lastništva, da bojo določene inštitucije še dolga leta omedlevala, preden bojo odkril kdo je lastnik česa in za kolk denarja so nas vse okrog prnesl.. Jbg ...prikaži več scat nas vozjo, a da gredo potem eni nekatere kar apriori branit pred sodnijo je pa tudi konc. Počakaj, kaj sodišče odloči pa potem pripravljajte razne shode. A odločitev sodišče je potrebno spoštovat. Vem, da če bi meni sodili, za kar koli, bi bila sodba v očeh državljanov, v vsakem primeru pravilna. Tudi zato, ker noben niti ne bi vedel, da se mi sodi. Ko pa tele priviligirance po medijih vlačjo, so pa določeni Janezi, Ivani in Toneti kar naenkrat mučeniki, češ ni nič dokazano. Če ne bi bilo dokazov, ne bi bilo obsodbe in sodbe, sej tolk hude butale, vsaj pri tako odmevnem primeru, pa na sodniji res še niso, no! Samo upam, da ne bo raznih 'shodov v podporo', ko pridejo na vrsto še kaki Zorani, Marki, Damjani, Jureti in podobni mešetarji.