Slovenija
253 ogledov

Tožilstvo ne namerava ponuditi nič milejšega

Jože Anderlič. Suzana Kos
Osem let zapora grozi znanemu ljubljanskemu poslovnežu in enemu nekdaj vodilnih bančnikov Hypa.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo v naslednjih mesecih začeli soditi nekdanjemu šefu Hypo Alpe Adria Consultants, hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andreju Oblaku in ljubljanskemu poslovnežu Jožetu Anderliču zaradi domnevne zlorabe položaja pri preprodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro. Pri tem naj bi si namreč nezakonito pridobila dva milijona evrov premoženjske koristi.

Ne priznata

Sodnica, ki vodi postopek jima je sicer najprej ponudil naj sama priznata krivdo in se v zameno za to s tožilstvom pogodita za kazen. A nihče od njiju te ponudbe ni sprejel, zato jima bodo začeli soditi. Oblaka so na sodišče pospremili policisti, na sodničino željo, ki je želela zagotoviti njegovo prisotnost.

"Do tega trenutka ni nihče od njiju pokazal interesa za priznanje krivde, zato ne bom predlagal nobene milejše oblike kazni v primeru priznanja," je bil ob tem jasen tožilec specializiranega tožilstva (SDT) Stanislav Pintar.

Obema pa grozi do osem let zapora. Projektna družba Hypo Upro, ki jo je ustanovil Hypo Alpe Adria Consultants, je namreč leta 2004 na zemljiško knjigo vložila predlog za vpis lastninske pravice na skoraj 21.000 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Le nekaj mesecev pozneje je Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14.000 evrov prodal liechensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič pa je zaposlen v Kranjski stavbni družbi, sicer pa 60-odstotni lastnik Kranjske Investicijske družbe, stoodstotni lastnik Monsa ter 60-odstotni lastnik družbe Raitenburg, je bil v tistem času direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Na koncu naj bi 800.000 evrov končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov naj bi dobili še dve liechensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak.

Odvetnica s kupom listin

Oblakova zagovornica Katarina Prebil si je ob tem vzela približno dve uri  za naštevanje domnevno novih dokazov, ki jih predlaga v Oblakovo korist. Dokazati namerava, da je spoštoval vsa pravila Hypa.
 
"Deloval je v dobro družbe, nikogar ni oškodoval in z omenjenim poslom ni pridobil koristi."
 
Na sodišče je prišla z zajetnim kupom listin, za katere pa tožilstvo pravi, da so vse tako ali tako že pred časom oni predložili sodišču ob vložitvi obtožnice zoper Anderliča in Oblaka. Zato je tožilec Pintar zagovornico Prebilovo opozoril, da je vse to ponovno naštevanje nepotrebno in jo celo prosil "naj že neha utrujati." Podobno pa jo je večkrat opozorila tudi sodnica.

 

Komentarjev 3
  • Ferluci 14:30 05.marec 2015.

    A si ja nor? Jankovičevega kolega bodo zaprli? Zresni se malo!

  • Papaja Popi 11:13 05.marec 2015.

    Zaplenit vse premoženje njima in sorodnikom potem pa naj dokazujejo kaj je ali kaj ni bilo njegovega, da si zapomnijo za vedno..Lopovi !!!!!!!!!!!!Ko povrnejo vso škodo pa zapret do konca življenja.

  • maresem 10:59 05.marec 2015.

    Kdaj je pa mafija že kaj priznala?