Slovenija
45 ogledov

Tožilstvo: Ni šlo za nepotizem

V zvezi z afero se je oglasila tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Žurnal24 main
Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pravijo, da je zaposlitev Špele Brezigar potekala v skladu s pravilnikom.

Z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani odgovarjajo, da v primeru zaposlitve Špele Brezigar, hčerke generalne državne tožilke Barbare Brezigar, na uradniškem mestu višji pravosodni svetovalec ni šlo za nepotizem.

Po mnenju nekaterih je do zaposlitev (na tožilstvu je zaposlen tudi sin Brezigarjeve, Jaka Brezigar) prišlo na sporen način. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu pa odgovarjajo, da so Špelo Brezigar kot pripravnico za določen čas zaposlili 1. 9. 2007 na podlagi javnega natečaja. Poudarjajo, da o izboru odloča komisija, v kateri generalna državna tožilka ne sodeluje.

Vsi pripravniki pa so v skladu s pogodbo po pozivu tožilstva dolžni z njim skleniti delovno razmerje, sicer bi morali vrniti plače, prejete v času pripravništva. Tako so s Špelo Brezigar 1. decembra letos na tožilstvu sklenili delovno razmerje za nedoločen čas (pravosodni izpit je opravila oktobra).

Kadrovsko podhranjeni
Po pisanju časnika Dnevnik, je bila na okrožnem tožilstvu v zadnjem času izvedena nepričakovana sistematizacija delovnih mest , s čimer naj bi napravili prostor za zaposlitev za nedoločen čas hčerke vrhovne državne tožilke.

Na tožilstvu odgovarjajo, da je bila sistematizacija v zadnjem času zaradi potreb delovnega procesa večkrat spremenjena. Število pomočnikov in okrožnih državnih tožilcev pa da je še vedno manjše od veljavnega kadrovskega načrta.

Tudi sin na tožilstvu
Sin Jaka Brezigar je bil pred časom imenovan na mesto pomočnika tožilca. Tudi njegovo imenovanje ni minilo brez zapletov, saj je pravosodni minister Aleš Zalar odločitev državnotožilskega sveta problematiziral zaradi tesnega sorodstvenega razmerja med kandidatom in državno tožilko. Svet je vnovič dal pozitivno mnenje k imenovanju Jake Brezigarja, tako da sta zdaj na tožilstvu zaposlena oba otroka Barbare Brezigar.

Domnevni privilegiji otrok
Po pisanju Dnevnika se v nekaterih tožilskih krogih krepijo kritike o nepotizmu Brezigarjeve. Med drugim naj bi imela otroka tudi privilegije pri dostopu do internega izobraževanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.