Slovenija
23 ogledov

Tožilstvo ni vložilo vseh listin

bulmastifi raztrgali lastnika v ora%C5%BEmovi ulici v ljubljani Saša Despot
Sojenje policistoma, obtoženima nevestnega dela med preiskavo tragedije na Oražnovi ulici, se danes ni začelo, ker tožilstvo ni vložilo vseh listin. Sodnica je obravnavo preložila na 23. maj.

Danes bi morala kriminalist Dušan Mikočević, obtožen nevestnega dela v službi, sodnici pojasniti postopek zbiranja dokazov 2. februarja 2010, potem ko so trije psi do smrti pogrizli lastnika Saša Baričeviča, soobtoženec Aleš Conradi pa naj bi bil tisti dan dežuren v operativno-komunikacijskem centru in naj preiskovalnemu sodniku ne bi posredoval vseh pomembnih informacij.

"Tožilka bi lahko listine vložila že prej"

Višja državna tožilka Dragica Kotnik je v spis želela vložiti nekatere listine, mtudi poročilo o dopolnitvi kazenske ovadb ter fotokopijo iz učbenika o ogledu kraja kaznivega dejanja in rekonstrukciji dogodka, zato je sodnica Metka Popivoda obravnavo preložila na 23. maj. Obramba je opozorila, da so zagovori obtoženih pripravljeni na podlagi doslej vložene dokumentacije.

Tudi sodnica je namero tožilke, da danes v spis vloži poročilo o dopolnitvi kazenske ovadbe, označila za nesprejemljivo. Dopolnitev nosi datum iz lanskega junija, pa tudi obravnava je bila sklicana že pred tedni, zato bi Kotnikova te listine lahko vložila že prej, je menila sodnica.

Le kdo je očividec?

Tožilko je tudi pozvala, naj v spis do prihodnje obravnave vloži nekatere uradne zaznamke. Kot je poudarila, se tožilka v obtožnem predlogu sklicuje na očividca, ki je videl s kraja dogodka odpeljati avtomobil, hkrati pa nikjer ne piše, kdo ta očividec je. Prav tako naj bi manjkala izpoved strica in tete pokojnega Saše Baričeviča. "Če gremo zadevo ugotavljati v podrobnosti, bi želela vedeti, kaj se je tam zgodilo," je dejala sodnica. Kotnikova je sicer odvrnila, da so podatki o očividcu označeni z oznako interno, saj da gre za kočljive podatke in je treba ljudi zaščiti.

Po današnjem naroku je novinarjem še razložila, da je bilo v spis vloženo gradivo, ki ga je pripravil policist, ki je ovadbo sestavljal. Danes pa da ni vložila "nič bistvenega, kar bi lahko spremenilo obtožbene očitke", temveč listine, ki bodo samo v pomoč sodišču. In kot še pravi, po zakonu o kazenskem postopku lahko dokaze vlaga do konca glavne obravnave. Dodala je, da pri obtožnem predlogu vztraja.

Na sodišču tudi kinologa, obtožena ponarejanja listin

To pa ni edina obtožba, povezana z afero Bulmastifi. Isto sodišče bo sodilo tudi kinologoma Alenki Černe in Rajku Rotnerju zaradi domnevnega ponarejanja listin v postopku vračanja psov njihovemu lastniku Baričeviču. Sodišče je sicer v skrajšanem postopku oba že spoznalo za kriva ter jima določilo kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Vendar sta Černetova in Rotner podala ugovor, zato bo sodišče sodbo v skladu z zakonom o kazenskem postopku razveljavilo, kinologa pa bosta vendarle morala svoje početje pojasnjevati na glavni obravnavi. Zaradi nepravilnosti pri vračanju psov Baričeviču je obtožni predlog vložen tudi zoper nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec. Obtožena je zlorabe položaja.

Komentarjev 2
  • smrekca 13:00 28.marec 2012.

    najbolje, da Baricevicu postavijo spomenik, tega reveza pa naj zatrejo do konca...Zdej se bodo na tega policaja spravljali..zadeva Baricevic pa tone v pozabo..vse kar je z njim je baje ponarejeno, ni izvedeno po pravilih...same lazi..in tako bo tudi ostalo...sramota!!!!

  • 1111 12:37 28.marec 2012.

    ...nekdo pa more bit kriv...do sedaj, vse tajkune na sodiščih nagrajujejo...tožilstvo, kot, da ne obstaja...ne bi me čudilo, če bi Baričevića, posmrtno nagradili za užitke in doprinos, slovenski vladi in družbi...in poimenovali kakšen trg ali ulico po njem...to je danes reala!