Slovenija
20 ogledov

Tožilstvo pod drobnogledom zaradi afere Patria

Barbara Brezigar in Aleš Zalar sta glede nadzora na nasprotnih bregovih. Žurnal24 main
Vlada je dovolila pravosodnemu ministrstvu, da opravi izredni pravosodni nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani zaradi afere Patria, čeprav temu generalna državna tožilka Brezigarjeva nasprotuje.

Izredni pravosodni nadzor na ljubljanskem okrožnem sodišču je predlagal pravosodni minister Aleš Zalar. Kot pravi nadzor ne bo predstavljal nedovoljenega posega v samostojnost tožilstva, ampak bo celo zagotovil "varovanje njegove samostojnosti".

Zalar je zahteval nadzor zaradi odgovora generalne državne tožilke Barbare Brezigar na poslansko vprašanje Cvete Zalokar Oražem glede kazenskega pregona tožilstva zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki je pripravil dokumentarec Resnica o Patrii . Po ministrovem mnenju iz odgovora izhaja "domneva možnih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani".

Težava naj bi bila v prerazporeditvi spisa o kazenskem pregonu zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda. "Tožilcu je bil namreč spis odvzet in predodeljen na način, za katerega po oceni ministrstva ni bilo zakonite podlage. Ali je ta ocena pravilna, bo potrdil ali ovrgel pravosodni nadzor," pravi Zalar.

Vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič, se je nadzoru uprla.

Vlada je potem za mnenje pozvala še vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar, ki je prav tako izjavila, da bi bil tak nadzor nezakonit.

Vlada ga je zdaj kljub temu dovolila.

Zalar zanika namigovanja, da je to le poskus rušenja Brezigarjeve, kar trdijo opozicijske stranke. Kot pravi ne bodo izvajali postopkov v zvezi s kadrovanji ali pa tehtali pravilnosti oziroma nepravilnosti sprejetih odločitev tožilcev. Preverili bodo le pravilnosti in nepravilnosti poslovanja tožilstva s spisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.