Slovenija
44 ogledov

Tožilstvo predlaga pogojne zaporne kazni

Sojenje v primeru Zbiljski gaj Anže Petkovšek
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se po šestih letih le začele sklepne besede v zadevi Zbiljski gaj, v kateri tožilstvo glavnim akterjem afere očita, da so upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode. Sodni senat bo sodbo razglasil v četrtek ob 8.30 uri.

Tožilec Matija Benulič zaradi oškodovanja upnikov za obtožena v zadevi Zbiljski gaj Andreja Rezarja predlaga dve leti pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let, za Zdenko Škodlar pa leto dni s poskusno dobo treh let.

Ker je tožilec zoper Sama Škodlarja in Rajka Županca umaknil obtožnico, zanju kazni ni predlagal.

Obtožena zanikata krivdo

Nekdanji direktor Mebles IMS Rajko Županc je v podetje, kot je pojasnil, prišel kot strojni inženir, navodila pa mu je dajal Borut Rezar, oče obtoženega Andreja Rezarja. Pozneje je na predlog Boruta Rezarja po vloženem predlogu za stečaj Meblesa IMS Zupanc postal direktor. Kot je zatrdil, je verjel v uspeh prisilne poravnave.

Poudaril je tudi, da ni podpisal spornih asignacijskih pogodb, kar je potrdil tudi sodni izvedenec. Dodal je, da ni imel namena oškodovati upnikov, saj jih pred sojenjem sploh ni poznal. "Vse sporne pogodbe in posli so bili sklenjeni pred mojim prihodom v podjetje," je dejal in poudaril, da bi asignacijske pogodbe gotovo zavrnil, če bi vedel zanje.

Pozneje so se mu sicer v postopku prisilne povezave postavljala vprašanja glede sorodstvenih povezav soobtoženih in povezav med vpletenimi podjetji, je še povedal.

Kritičen do stečajne upraviteljice

Soustanovitelj podjetja Mebles IMS Rezar je prav tako podal zagovor in dejal, da je stečajna upraviteljica Marta Karpič Zalar še dva meseca po začetku prisilne poravnave dovolila podpisovaje spornih asignacijskih pogodb, kar je po njegovem mnenju nesprejemljivo.

Zastaral kazenski pregon in nekateri drugi fakti

Poleg tega je bil Rezar, nekdanji direktor Meblesa, sprva obtožen nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem. Tožilec je pozneje ta del obtožnice umaknil zaradi absolutnega zastaranja kazenskega pregona, iz obtožnice je zoper Rezarja deloma tudi izpustil posamezne fakte za kazniva dejanja oškodovanja upnikov zaradi absolutnega zastaranja.

Delno je bila umaknjena tudi obtožba zoper Zdenko in Sama Škodlarja zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, saj je tožilec ocenil, da ni dovolj dokazov. Obtožnica za zdaj ostaja nespremenjena v delu, ki bremeni Županca.

Kupci ostali brez kupnine

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode – tega so konec leta 2001 sicer odprli –, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostali nedokončani, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.