Slovenija
22 ogledov

Tožilstvo: "Sanader izjavil vrsto neresnic"

Ivo Sanader Reuters
Hrvaško tožilstvo je v ponedeljek zvečer zanikalo vse trditve bivšega premierja Iva Sanaderja, ki jih je izrekel v nedeljski oddaji nacionalne televizije v zvezi s tožilstvom, protikorupcijskim uradom in glavnim tožilcem Mladenom Bajićem.

Sanader je v pogovoru za HTV ostro kritiziral Bajića, češ da je proti njemu sprožil politično gonjo. Med drugim je dejal, da izsiljuje priče, da bi na sodišču govorile proti njemu, ter da ponareja zapisnike, v katerih nekdanjega premierja in predsednika HDZ bremenijo številnih korupcijskih afer.

"Sanader izrekel vrsto neresnic"

V sporočilu za javnost je tožilstvo navedlo, da je Sanader znova izrekel vrsto neresnic, s katerimi je postavil pod vprašaj zakonitost delovanja tožilstva in protikorupcijskega urada.

Vnovič so zanikali Sanaderjeve trditve, da sta Bajić in prejšnja hrvaška premierka Jadranka Kosor na srečanju v poslopju hrvaške vlade jeseni 2010 prižgala zeleno luč za njegov pregon. Ponovili so, da je bilo omenjeno srečanje povezano s pogajanji z EU.

Kot so poudarili, je tožilstvo slabo leto pred omenjenim srečanjem, že leta 2009, zahtevalo od policije, naj začne preiskavo proti Sanaderju zaradi suma korupcije. Dodali so, da državni tožilec ni nikogar, niti Sanaderja, ko je bil premier, prosil za pridobitev ali podaljšanje mandata na položaju državnega tožilca.

Bajić je zanikal tudi Sanaderjeve trditve, da so mu podarili umetniške slike in da je bil pri njem doma.

Tožilstvo preiskuje, kako so zaupni podatki prišli v medije

Tožilstvo je še sporočilo, da medijem niso posredovali zaupnih informacij z zaslišanj osumljencev ali prič v prostorih tožilstva, preiskujejo pa, kako so določeni zaupni dokumenti prišli v javnost.

Kot so spomnili, zakon o državnem tožilstvu prepoveduje vsako obliko vpliva, posebej pa pritiska na državne tožilce ter uporabo medijev in javnih nastopov, ko gre za primere kaznivih dejanj.

Ocenili so, da je Sanader v nedeljo kršil omenjeni zakon ter da lahko samo sodišče oceni, ali gre tudi za kaznivo dejanje.

Hrvaški mediji so ugibali, da bi lahko Sanader zaradi izjav, ki so neposredno povezane z obtožnicami in postopkom proti njemu, znova končal v priporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.