Slovenija
110 ogledov

Tožilstvo umaknilo še eno obtožbo proti Radanu

Ivan Radan Saša Despot
Tožilstvo se je odločilo umakniti obtožbo proti zdravniku Ivanu Radanu za umor dveh bolnic.

Tožilstvo je takšno odločitev sprejelo po današnjem pričanju strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh. Lopuhova je ocenila, da pri bolnici, ki jo je Ivan Radan zdravil septembra 2012, odmerki morfija niso bili visoki, zato ni mogla ugotoviti, da bi odmerek pospešil njeno smrt.

Podobno je Lopuhova ocenila še za drugo Radanovo bolnico, ki je umrla decembra 2013. Dejala je, da odmerek morfija ni bil visok in po njeni oceni ni vplival na smrt omenjene ženske.

Glede bolnice, ki je umrla decembra 2012, je Lopuhova opozorila na izvedensko mnenje Wolfganga Krölla, da če je bolnica dobila takšno količino morfija, kot je to zabeleženo v temperaturnem listu, bi to verjetno povzročilo njeno smrt. Pri omenjeni bolnici namreč na podlagi dokumentacije ni jasno, ali je dobila tudi drugo infuzijo morfija, saj je bila v času, ko je bila aplikacija morfija zabeležena, že mrtva.

Dopoldne ga je reševal

Glede bolnika s propofolom, ki je umrl konec januarja 2014, je Lopuhova dejala, da se ji zdi popolnoma nerazumljivo, zakaj se je še na dan bolnikove smrti dopoldne želelo podaljševati njegovo življenje, čeprav je bilo popolnoma jasno, da se izteka. Nato pa je popoldne dobil naenkrat visok odmerek propofola.

Radan je dejal, da je dopoldne reševal bolnika kljub paliativnemu zdravljenju, ker je želel, da ostane živ do obiska svojcev popoldne.

Strokovnjakinjo nadlegoval Radanov prijatelj

Strokovnjakinja za paliativo, ki na sodišču nastopa kot priča tožilstva, je danes tudi opozorila, da je bila po njenem pričanju januarja deležna "kar nekaj pritiskov". Po njenih navedbah je dva dni po obravnavi prejela telefonski klic neznanega moškega, ki ji je dejal, da bi lahko predavala posebej zbrani družbi glede na to, kako dobro predava na sodišču. Ta moški naj bi ji tudi dejal, da bi se radi pozabavali z njo. Že pred tem pa naj bi prejela fotografije moškega z lutko v roki.

O tem je obvestila državno tožilstvo. Tožilka Katarina Bergant je danes dejala, da so preverili telefonski klic in ugotovili, da je bil opravljen s telefona Marka Bohinca. Gre za Radanovega prijatelja, ki je bil tudi prisoten na začetku današnje obravnave in je v sodni dvorani dejal, da Lopuhova laže.

Obtožen petih umorov

Obtožnica Radana bremeni še štirih umorov bolnikov na enoti intenzivne terapije nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). V zadnjih urah naj bi pacientom dajal večje odmerke morfija, propofola in kalijevega klorida.

Radan trdi, da bolniku decembra 2014 ni vbrizgal kalija, pač pa ga je le nastavil in je tekel mimo. Sodelavcem je sicer razlagal, da je kalij bolniku dal, to pa naj bi storil iz provokacije, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku in na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2