Slovenija
11 ogledov

Tožilstvo zavrglo ovadbo KPK zoper Janšo

Janez Janša Saša Despot
Prvaku SDS Janezu Janši se ne bo treba zagovarjati zaradi težkih besed na račun Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), saj je tožilstvo zavrglo ovadbo.

KPK je sicer na državni tožilstvi v Ljubljani in Mariboru za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve podala več ovadb, a odločitve o ostalih tožilci še niso sprejeli, v današnji izdaji piše Dnevnik. Da je bila ovadba v delu, ki se nanaša na Janeza Janšo zaradi treh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, zavržena, je za omenjeni časnik potrdila vodja ljubljanskega tožilstva, Tamara Gregorčič. Razlogov za svojo odločitev na tožilstvu ne pojasnjujejo.

Čast in dobro ime vodstva KPK v odstopu, predsednika Gorana Klemenčiča ter njegovih namestnikov, Roka Praprotnika in Liljane Selinšek, sta bila na udaru po objavi poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank pred letom dni, ki je razkrilo nepojasnjeno premoženje Janše in tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sledil je "protinapad" SDS, v katerem sta bili glavni tarči Klemenčič in Praprotnik, navaja Dnevnik.

Ovadbe tudi proti Cukjatiju in Simonitiju

Janša je delo komisije med drugim označil kot akt politične inkvizicije in konstrukt. Po navedbah časnika je Praprotniku očital, da je v KPK prišel za nagrado, ker da ga je prej več let blatil kot novinar, Klemenčiču pa naj bi najbolj zameril to, da je bil nekaj časa državni sekretar pri nekdanji notranji ministrici Katarini Kresal. "Mediji v delnem lastništvu SDS so se razpisali še o Klemenčičevi soprogi, njenih podjetjih, njuni skupni hiši, politični okuženosti, bogatenju po letu 2007...," pojasnjuje časnik.

KPK se je na očitke odzval tudi z ovadbo in ob tem navedla, da "v kratki zgodovini slovenske samostojnosti in demokracije ni bilo državne institucije, ki bi z enega političnega mesta v tako kratkem času doživela toliko poniževanj, nedostojnega govora, neresnic, insinuacij, anonimk in osebnih diskreditacij institucije ter ljudi, ki v njej delamo".

Vodstvo komisije je sicer podalo več kazenskih ovadb, med drugim tudi proti Francetu Cukjatiju in Vasku Simonitiju, a se po poročanju Dnevnika tožilstvo še ni odločilo, ali jih bo preganjalo.

Komentarjev 9
  • dragec 09:01 19.januar 2014.

    No,no, pomiri se, tako je, samo spermo preusmerjam na sliko tega tvojega plešca

  • Johan Spohan 20:08 18.januar 2014.

    Mater mate probleme s tem plešastin prekupčevalcem z orožjem.

  • Scott 14:50 18.januar 2014.

    Ne komentiraj, če nimaš pojma, saj izpadeš totalni idiot!Zoper Gospoda JJ je vloženih 66 ovadb/obtožb.