Slovenija
674 ogledov

Trafike že prodajajo tobak v novi embalaži

tobak Saša Despot
Poslanci so pred nekaj urami sprejeli nov tobačni zakon, ki določa tudi opremo embalaže z nazornimi fotografijami. Trgovci so pohiteli in v trafikah že lahko najdete tobak v novi preobleki.

Zaenkrat je s fotografijami posledic kajenja opremljena le embalaža cigar in in rezanega tobaka, cigaretne škatlice še ne.

"Nevladniki smo napadli tri glavna področja, ki učinkovito delujejo pri zmanjševanju in preprečevanju kajenja - vidnost, ceno in dostopnost - in bili uspešni pri dveh," so sporočili iz mladinske zveze Brez izgovora Slovenija 

Vidnost je zakon zaobjel s prepovedjo oglaševanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov, doniranja in sponzoriranja s strani tobačnih podjetij ter enotno embalažo, ceno pa z vladno direktivo, ki naj bi v prihodnje redno dvigovala tobačne trošarine.

tobak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Delni poraz zveza vidi v uvedbi dovoljenj za prodajo, ki bodo po novem vključevala zgolj minimalno takso, ki jo bo treba plačati enkrat na pet let. To po njihovem mnenju ne bo zmanjšalo dostopnosti tobaka mladoletnim.

Državni zbor je namreč danes z 61 glasovi za in brez glasu proti sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki po mnenju vlade prinaša dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju.

Zakon ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oziroma omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Prav tako zakon na novo določa označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.

tobak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Urška Potrebuješ 17:14 07.april 2017.

    Torbice, ki lepo poskrbijo za organiziranost vaših kadilskih pripomočkov: www.tob.si

  • Avatar Leon
    Leon 19:41 16.februar 2017.

    SRAMOTA ! Otroke na škatlici cigaret ? Ali ste zmešani ? Kaj pa tista Za naše otroke gre ? Ali ni nikogar ,ki bi tega otročička branil ?

  • Zmago 18:55 16.februar 2017.

    No in kdo so avtorji teh "lepih" slikic ?? Upam, da so se podpisali pod svoje avtorsko delo.A ni to nič sporno, da dajejo sliko otroka gor ????