Slovenija
10915 ogledov

Tragična zgodba jo je ganila, zato mu je nakazala več kot 60 tisočakov

Ženska slušalke postelja računalnik
Razkril ji je svojo tragično življenjsko zgodbo, nato pa jo je opeharil.

Začelo se je s prošnjo za prijateljstvo, na kar sta navezala stik,se začela pogovarjati, nato pa ji je on razkril svojo tragično življenjsko zgodbo. Ko je vzpostavil zaupen odnos, jo je začel prositi za denar. Ko mu ga je nakazala, so sledile vedno nove prošnje, dokler ni ugotovila, da je vse popolna laž. 

Tako poteka ena najbolj pogostih spletnih prevar, katerih žrtve so večinoma ženske. Statistika odzivnega centra SI-CERT kaže, da je v letošnjem letu žrtev ljubezenske prevare v povprečju nakazala 12.377 evrov. Lani je povprečno oškodovanje znašalo 9.120 evrov. 

Pri takšni obliki goljufije, ki vključuje čustveno manipulacijo, so zabeležili enega najvišjih zneskov, ki ga je posameznik nakazal goljufu. Žrtev je goljufu nakazala kar 62.000 evrov. 

Kriminalci, praviloma iz afriških držav, žrtve iščejo na Facebooku in Instagramu, kjer postavijo lažen profil z lepimi slikami. Pošljejo prošnjo za prijateljstvo, začnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci, nato pa se začnejo prošnje za denar. Prošnje si sledijo, dokler žrtev ne sprevidi, da gre za prevaro.

Spletna goljufija Pozor! Slovenija Prestregel pošto in si prisvojil denar

400-odstoten porast izsiljevanja z intimnimi posnetki

Zelo veliko beležijo tudi primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki. Med letoma 2017 in 2018 se je število primerov povečalo za kar 400 odstotkov. Ob tem pa na SI-CERT dodajajo, da v letošnjem letu ni opaznega upada števila žrtev.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi 2015. Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Facebooku, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in začne pogovor. Žrtev začne prepričevati, da se sleče pred spletno kamero. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Tukaj govorimo o zelo velikih vsotah, tudi več̌ tisoč̌ evrov, hkrati pa so žrtve, večinoma so to mladi moški, deležni hudih groženj in psihičnih pritiskov. 

Pornografija izsiljevanja Slovenija Najmanj sto Slovencev, ki so se slekli, izsiljujejo

Neznancem ne pošiljajte denarja in intimnih fotografij!

Na SI-CERT poudarjajo, da nikoli ne privolite v izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih, in nikoli ne igrajte na zaupanje, ko vas neznanci prosijo za nakazilo denarja. V obeh primerih gre najverjetneje za spletne goljufe, ki so zelo prepričljivi in vztrajni.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • Naklonsky 11:36 30.oktober 2019.

    Z eno besedo: kura

  • Avatar Wandalessi
    Wandalessi 23:45 29.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar cefina
    cefina 20:30 29.oktober 2019.

    Vabim vas v zasebni seks klub - www.GetMeets.Com To je najboljši kraj za iskanje spolnega partnerja! Čakam vas tam :)