Slovenija
24 ogledov

"Trajalo bo mesece in mesece"

Postojna: zled, Nenad Bebic Postojna: zled, Nenad Bebic
Odpravljanje posledic naravne nesreče osrednja tema današnje seje vlade. Številke gredo v tisoče in milijone, sanacija bo izjemno dolgotrajna.

"Trajalo bo mesece in mesece," je minister za infrastrukturo Samo Omerzel napovedal dolgoročno sanacijo po naravni nesreči, ki je Slovenijo prizadela v zadnjih dneh.

Vlada je Upravi RS za zaščito in reševanje zagotovila 317.599 evrov  za nujno kritje stroškov sanacije. Sredstva bodo črpali iz državne rezerve, po besedah obrambnega ministra Romana Jakiča pa bo denar namenjen za nakup 40 dodatnih agregatov, telekomunikacijska popravila in protipoplavne vreče. 

Postojna in Logatec še naprej brez elektrike

"Postojna nima nobene možnosti, da bi v kratkem času dobila oskrbo z elektriko preko daljnovoda," je pojasnil  poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in kot največjo težavo še vedno označil oskrbo z električno energijo. Najhuje je v Logatcu in Postojni.

"V Logatcu se stvari izboljšujejo, predvidoma v soboto bodo vzpostavili daljnovod," pravi Šestan, pri oskrbi Postojne z elektriko preko daljnovoda pa so se pojavili novi zapleti, saj je prišlo do novih okvar. 

Gozd še naprej smrtno nevaren

"Še vedno velja, da je gozd smrtno nevaren in tako bo dokler se žled ne raztopi in veter zmeče drevesa na tla," opozarja minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Po prvih približnih ocenah je poškodovanih okoli 480 hektarjev gozda oziroma več kot štiri milijone kubikov lesa. Še naprej je zaprtih 93 odstotkov gozdnih cest. Po Židanovih besedah bodo sanacijski načrt začeli pripravljati šele po oceni škode, izdelava le-te pa bo možna, ko bo mogoč vstop v gozd.

Kmetijstvo je bilo ob tej ujmi manj na udaru kot gozdarstvo, vseeno pa je utrpelo škodo, največ je je na travniških sadovnjakih.

Strošek bo še narasel

Ogromna škoda je tudi na elektrodistribucijskem omrežju. Prva ocena škode na tem področju zanša okoli 27 milijonov evrov, "strošek pa bo  verjetno še narasel," je dejal minister Omerzel.

Na področju Elektra Ljubljana  je bilo poškodovanih 753 kilometrov daljnovodov in 1278 stebrov in drogov. Pri Elektru Celje so zabeležili 760 kilometrov poškodovanih daljnovodov, pri Elektru Primorska pa 295 kilometrov.  Z Elesa poročajo o 41 poškodovanih stebrih.

Na cestah pa je nastalo za okoli devet milijonov evrov škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.