Slovenija
21 ogledov

Traktorji so pripravljeni

Po operativnem programu, ki je še v proceduri, je Globoko rezervno odlagališče. Žurnal24 main
Deponija Globoko. Če zahtevam krajanov ne bodo ugodili, napovedujejo zaporo.

"Od Občine Trebnje zahtevamo pisno zagotovilo, da bodo uresničili naše zahteve, sicer bodo naši traktorji, ki so ves čas v pripravljenosti, tovornjakom zaprli dostop do deponije," nam je povedal Darko Pekolj, predsednik Krajevne skupnosti Račje selo.

Krajane Hudej, Dol in Medvedjega sela iz Občine Trebnje ter Brezovice iz Občine Mirna, ki živijo v neposredni bližini odlagališča Globoko, so razburili tovornjaki smeti iz Občine Piran, ki jih na Globoko vozijo od letošnjega avgusta, in napovedani odpadki iz Občine Šmartno pri Litiji.

Lahko rešljivo

Od Občine Trebnje, kot je še povedal Pekolj, zahtevajo rento, preplastitev ceste, gradnjo pločnika, kjer je ta potreben, čistilno napravo za izcedne vode in postavitev sortirnice na deponiji ter ureditev okolice odlagališča.

Težave krajanov so lahko precej hitro rešljive, meni Stanko Tomšič, direktor Komunale Trebnje, ki se zaveda, da so krajani praznih obljub že vse od priprave dokumentacije za gradnjo odlagališča siti. "Zaradi degradacije prostora bi morali po zgledu drugih regijskih centrov za odlaganje odpadkov tudi tukajšnji krajani dobiti neko odškodnino, čistilno napravo bomo zgradili prihodnje leto, cesta in pločnik sta nalogi občine, obdelava odpadkov na deponiji pa glede na premajhne količine najverjetneje ne bo smiselna in se bomo zanjo dogovorili s partnerjem," je pojasnil.

Romi na deponiji

Poleg naštetega okoliški krajani zahtevajo odstranitev romskega tabora na odlagališču in navzočnost varnostnikov. "Varnostnika smo že imeli, trenutno ga ni, se pa dogovarjamo, da bi njihovo število povečali," je povedal Tomšič. Dodal je, da so očitno tudi Romi razumeli zahteve krajanov, saj pred dnevi, ko je sam obiskal odlagališče, romskega tabora in razmetanih odpadkov po okolici tam ni več opazil.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:59 10.september 2013.

    Sistem je mrtev. Naj zivi Sistem; Tanja MestiSpomnim se otrostva v Sistemu, v ranih 80 tih letih prejsnjega stoletja v eni od sedaj neobstojecih drzav. Vsakdanji napori biti nadotrok, na vseh področjih imeti same petice samo, da bi se ...prikaži več vklopila v Sistem. Otroci, ki tega niso zmogli, so bili izločeni kot kolateralna skoda, ne glede na inteligenco in …http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/1162-sistem-je-mrtev-naj-zivi-sistem-tanja-mesti