Slovenija
1973 ogledov

Trasa prvega Ironmana v Sloveniji precej zahtevna

STO
Prvi triatlonski Ironman v Sloveniji bo, kot pričakujejo prireditelji, pripomogel k večji turistični prepoznavnosti ne le obalne regije, pač pa tudi celotne države.

Koper z okolico je bil danes v znamenju triatloncev. Pričakovanja so se stopnjevala do nedeljskega jutra, tekmovalcev pa ni prestrašilo niti napovedano slabo vreme.

Le redki v vodo v kopalkah

Ohladitev, ki je v teh dneh verjetno že končala letošnje poletje, se je primorskega dela države usmilila. Vreme je bilo sicer večinoma oblačno, z le občasnim rahlim dežjem, pravzaprav zelo primerno za napore, ki so čakali udeležence. Morje pa se je ohladilo ravno prav, do 24 stopinj Celzija, tako da so lahko tekmovalci po pravilih v plavalnem delu uporabili neoprenska zaščitna oblačila. Le redki so se v vodo pognali v kopalkah.

Dogajati se je začelo že zgodaj zjutraj; koprsko pristanišče je vrvelo, udeleženci tekmovanja so se bodisi podali na ogrevalno plavanje ali pa se že postavili na startni prostor. Vsaj na začetku je bilo v Kopru vse zeleno: zaradi zelenih čepic, te so jih v plavalnem delu tekmovanja nosili triatlonci, ki so se natanko ob osmi uri zjutraj zapodili v morje.

Veliko pa je bilo tudi spremljevalcev oziroma navijačev. Ob progi so se zbrali prijatelji, družinski člani, ni manjkalo spodbudnih sporočil na plakatih, ploskanja in besed spodbude tudi popolnim neznancem; pred začetkom Ironmana pa je večina tistih, ki niso bili v nestrpnem pričakovanju starta, imela roke v zraku. V rokah pa telefoni, s katerimi so skušali zabeležiti vsak trenutek dogajanja. Na družbenih omrežjih zanesljivo ne bo malo spominov na mejnik triatlona v Sloveniji ...

To je bil šele uvod ...

Tekmovalce je nato čakala zahtevna naloga. Na start se sicer niso podali vsi hkrati, v morje so v petsekundnih intervalih spuščali po pet tekmovalcev, ki so nato morali preplavati krog v zalivu, dolg 1900 metrov. Najhitrejši so bili že po dobre pol ure iz vode, sledila je naporna kolesarska preizkušnja. Marsikoga je pretreslo že na tlakovcih na Titovem trgu, kjer je ob ogradi končalo tudi veliko izgubljenih plastenk s pijačo.

A to je bil šele uvod, prevoziti so morali 90 kilometrov, pot pa jih je iz Kopra vodila do Ankarana, čez mejo v Italijo do Milj in Mačkolja, potem pa je sledil še vzpon na Črni Kal, na najvišjo točko triatlona (Klanec pri Kozini, 435 m), še na Sveti Anton (300 m), potem pa nazaj proti Kopru.

Proračun letošnje prireditve je znašal okrog 600.000 evrov, pri čemer so 15 odstotkov prispevala Slovenska turistična organizacija (STO) in obalne občine, del pa so dobili tudi s štartninami.

Tekaška trasa bolj umirjena

Zadnji del triatlona je bila tekaška preizkušnja na 21,3 kilometra. Za razliko od kolesarske trase z vzponi in spusti je bila tekaška precej bolj umirjena, z le osmimi metri višinske razlike. Udeleženci prvega slovenskega triatlona blagovne znamke Ironman - z uradnim imenom I Feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria - so lahko na lastnih nogah preizkusili eno zadnjih turističnih ponudb na Obali, izpraznjeno nekdanjo glavno cesto med Koprom in Izolo.

Po 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrih kolesarjenja in 21 kilometrih teka so prvi na cilj v koprskem pristanišču prišli po štirih urah in malo manj kot 20 minutah. In čeprav na letošnji prvi izvedbi Ironmana v Sloveniji še niso nastopali profesionalci, pač pa le licencirani rekreativci, so številni med njimi dajali precej profesionalen vtis ...

1400 udeležencev iz 40 držav

Prvi triatlonski Ironman v Sloveniji bo, kot pričakujejo prireditelji, pripomogel k večji turistični prepoznavnosti ne le obalne regije, pač pa tudi celotne države. Prepričani so, da bo 1400 aktivnih udeležencev iz več kot 40 držav (poleg posameznikov je sicer danes nastopalo tudi 90 tričlanskih štafet), poneslo ime slovenskega Ironmana po svetu in pomagalo, da bo prireditev postala tradicionalna.

Načrti za prihodnost pa so še večji; kot je pojasnil generalni direktor triatlona Milan Eržen, naslednje leto računajo na 2000 udeležencev (tudi profesionalcev), čez dve leti pa morda že 2600, kolikor je maksimalno dovoljeno število.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.