Slovenija
14 ogledov

Trava je problem

Trava, ki je danes na tržišču, v nasprotju s tisto v 70. letih, ki je samo omami Žurnal24 main
Trava, ki je danes na trgu, ni več nedolžna domačica iz časa hipijev.

V okolici Osnovne šole Miren naj bi mladoletniki do pred kratkim učencem višjih razredov prodajali marihuano. Na novogoriški policijski upravi podrobnejših informacij o tem niso želeli dajati, povedali pa so, da so v prejšnjih dveh mesecih uspešno preiskali 17 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in podali kazensko ovadbo zoper osem osumljencev. "Prepričan sem, da to ni osamljen primer in da bi bilo treba take akcije sprožiti tudi v drugih krajih," je povedal Miha Kramli, vodja novogoriške ambulante za zdravljenje bolezni odvisnosti.

 
 

Že pred 10 leti smo obravnavali 12- in 13-letnike na marihuani, a se ni nihče odzval, češ da gre za lahko drogo.

Miha Kramli, vodja novogoriške ambulante za zdravljenje bolezni odvisnosti

 
Nova tudi zasvoji
"Nekdanja marihuana, domačica, kot smo ji rekli, ni imela večjih negativnih vplivov na človeka, ampak to, kar je na trgu danes, se močno razlikuje od domačice," je pojasnil. Poudaril je, da trava, ki je bila v obtoku do 70. let, ni sprožila procesa zasvojenosti, ta, ki je na trgu danes, pa ne le omamlja, ampak tudi zasvoji.

Med negativnimi posledicami nove, močnejše trave je omenil depresijo, duševne bolezni, spremenjen način komunikacije do bližnjih in okolice, neizpolnjevanje obveznosti, blokado ustvarjalnosti, spominske luknje in pasivnost.

Potrebna so strožja merila

Izrazil je tudi prepričanje, da policija veliko naredi na področju preprečevanja prodaje droge in da so tudi starši in osebje v šolah vse bolj ozaveščeni. "Ključen problem pri nas je sodstvo. Morali se bomo namreč dogovoriti, kaj je problem in kaj ni. Onkraj meje, v Italiji, imajo popolnoma drugačna, veliko strožja merila glede marihuane, ker so razvoju trave sledile vse institucije," je sklenil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.