Slovenija
20 ogledov

Travca raste, denar kopni

Žurnal24 main
Stadion v Stožicah bo končan do konca meseca. O kreditu nič novega.

Do konca tedna bo zagrebška Bonaventura položila 7.600 kvadratnih metrov trave na stadionu v Stožicah. Igrišče bo nared po enem mesecu, ko se bo trava sprijela s podlago, do takrat pa bodo uredili tudi rob igrišča. Tam bo na asfalt položena umetna trava, postavili bodo gole in zastavice ter zarisali črte.

Zeleno za zmaje
Ljubljanski navijači. Green Dragonsi so si zase izbrali severno tribuno, zato bodo na njej sedeži zeleni, zelena pa bodo tudi pripadajoča stranišča. Na nedeljski ogled je prišel njihov vodja Danijel Komič: “Če brezdomcu ponudiš prostor, kjer lahko živi, to sprejme kot dom.” Dodal je, da Green Dragonsi v zadnjih desetih letih na stadionih niso naredili nobene škode, zato misli, da bodo tudi svojo tribuno varovali “pred drugimi navijači in nepotrebnim vandalizmom”.

Polagalci trave so pripravili površino za polaganje ter uredili ogrevalni in namakalni sistem. Uroš Ogrin, direktor Grepa, je tako poudaril, da v ceno ni všteta le trava, ampak celovita ureditev igrišča. “Mislim, da je vrednost vseh del okoli en milijon evrov,” je povedal. Točne številke, kot je dejal, ne sme izdati, saj naj bi šlo za poslovno skrivnost, prav tako vrednosti del ni želel izdati Dragutin Poljak iz podjetja Bonaventura.

“Ta trava se od trave v parku razlikuje po strukturi, saj je gostejša in bolj povezana, da lahko prenese tek in obutev igralcev,” je pojasnil Poljak. Tako travo so Zagrebčani že polagali na stadionih za evropsko prvenstvo v nogometu v Avstriji in Švici.

Na sobotnem ogledu polaganja trave je Ogrin povedal tudi, da bodo preostala dela na stadionu končana čez en mesec. Trenutno polagajo keramiko v straniščih; 16.800 sedežev – od tega 800 sedežev na VIP-tribuni – pa bodo namestili po 15. juniju, ko jih bodo dobavitelji dostavili v Ljubljano.

O kreditu nič novega
O 150-milijonskem kreditu, ki ga Grep že več mesecev od konzorcija bank (NLB, Abanka Vipa, Banka Koper, Banka Celje, banka SID in Gorenjska banka), želi najeti za gradnjo stadiona, športne dvorane in nakupovalnega središča, Ogrin ni povedal nič novega. Dejal je le, da naj bi ta teden razkrili nekaj novih najemnikov trgovskega središča, ki jih želijo predstavljati v paketih.

30 junij je pogodbeni rok, do katerega mora Grep dokončati stadion in športno dvorano v Stožicah s pripadajočo infrastrukturo.

Na tekmo avgusta
Ali bo slovenska reprezentanca reprezentančne tekme igrala na stadionu v Stožicah ali bodo te tudi v Celju in Mariboru, bo izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) odločal 8. maja, je povedal predsednik NZS Ivan Simič. Odločili pa so se že, da 700 kvadratnih metrov poslovnih prostorov na novem stadionu v Stožicah, ki so jih investitorji ponudili NZS za njihov sedež, ne bodo kupili. “Odločili smo se, da bomo nove prostore zgradili na zdajšnji lokaciji,” je pojasnil Simič. Bodoči upravnik športnega parka v Stožicah, direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič pa je dejal, da bo razočaran, če se reprezentanca ne bo odločila za organizacijo glavnine tekem v Stožicah. Prvo tekmo naj bi na novem stadionu odigrali 11. avgusta, v NZS pa čakajo potrditev nasprotnika, ki ga bodo prav tako razkrili v prihodnjih dneh.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.