Slovenija
19 ogledov

Trd boj med Türkom in Pahorjem

Danilo Türk in Borut Pahor v soboto ne bosta zasedla svojih sedežev na stadionu Žurnal24 main
Večer ugotavlja, da bi Pahor v drugem krogu lahko prehitel Türka, po anketi Slovenskega utripa pa bi se to lahko zgodilo že v nedeljo.

Po Delovi kontinuirani meritvi javnega mnenja podpora Danilu Türku narašča, Borutu Pahorju in Milanu Zveru pa nekoliko upada. Anketa kaže, da bi na predsedniških volitvah za Türka glasovalo 47 odstotkov vprašanih, za Pahorja 30 odstotkov, za Zvera pa 23 odstotkov. Anketa Večera medtem napoveduje, da bi Pahor v drugem krogu lahko prehitel Türka.

V primerjavi z včerajšnjim izidom Delove ankete je Türk pridobil pet odstotnih točk (včeraj 42, danes 47). Pahor je izgubil dve (včeraj 32, danes 30), Zver pa tri odstotne točke (včeraj 26, danes 23).

Večerova anketa ugotavlja, da čeprav po vseh javnomnenjskih anketah najbolje kaže Türku, mu v nedeljo ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za zmago na volitvah, v drugem krogu pa bi utegnil celo izgubiti. Za Zvera se bo po anketi predsedniška tekma zelo verjetno končala v nedeljo.

Prvouvrščenega Tūrka po njihovi anketi podpira slaba četrtina vprašanih, Pahorja na drugem mestu dobra petina, tretjeuvrščenega Zvera pa slabih 17 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim mesecem je Tūrk izgubil še nekaj podpore, obema tekmecema, zlasti Pahorju, pa se je podpora povečala.

Še bolj Pahorju v prid je anketa novembrska anketa Slovenski utrip, ki jo opravljajo na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici. Za Pahorja bi glede na rezultate te ankete glasovalo 30,7 odstotka vprašanih, Türka bi volilo 28,5, Zvera pa 14,2 odstotka vprašanih.

Pahorja bi volili predvsem tisti v srednjih letih, poklicno izobraženi, meščani in nasprotniki sedanje vlade, Türka mlajši in starejši (manj srednja generacija) ter nasprotniki sedanje vlade. Podpora Türku narašča s stopnjo izobrazbe in velikostjo naselja.

Po projekciji rezultatov javnega mnenja, ki ga je za nacionalno televizijo opravil Inštitut Mediana bi Türk prejel 42 odstotkov glasov, Pahor 33 odstotkov, Zver pa 25 odstotkov. Ker nobeden od kandidatov ne bi presegel 50 odstotkov glasov, bi bil potreben drugi krog glasovanja, kamor bi se uvrstila Türk in Pahor.