Slovenija
2 ogledov

Trd pokojninski oreh

Borut Pahor in Karl Erjavec se bosta o obtožnem predlogu jutri pomenila na štiri Žurnal24 main
V ponedeljek bo na mizi več različic izračunov za "pokojninski" paket v koalicijski pogodbi.
“Izračuni morajo biti čim bolj točni, da bodo napovedi v koalicijski pogodbi realne.” Tako je v noči s sobote na nedeljo glede zadnjega odprtega vprašanja v koalicijski pogodbi, zviševanja najnižjih pokojnin, pojasnil najverjetnejši mandatar Borut Pahor. Finančni strokovnjaki se z izračunavanjem, za koliko bi dvig najnižjih pokojnin obremenil javne finance, bojujejo že od srede tedna, v DeSUS so izračune po naših podatkih pričakovali že v četrtek. V stranki upokojencev si prizadevajo, da bi najnižje pokojnine presegle prag revščine. Po naših informacijah obstaja celo znotraj vsake od strank več različic izračunov. Pripravljajo jih zunanji strokovnjaki, imena pa v strankah skrivajo. V bodočih strankah partnericah upajo, da bodo pokojninski oreh strli v ponedeljek.

 

Viranta je nasledila Kresalova

Kadrovsko zakulisje. Slavko Ziherl, podpredsednik LDS, je za Pop TV povedal, da LDS zahteva tri ministrstva in ne le dveh. DeSUS zahteva eno ministrstvo več od LDS. Pahor pa poudarja, da bodo ministrstva delili tudi glede na volilni izid. Za Kresalovo je slišati, da bi bila ministrica za javno upravo.

Priprave na krizo
Ko bo pogodba končana, bo postala javna in namenjena širši razpravi, v katero naj bi se vključila tudi opozicija. “Slovenci ne smemo capljati za rešitvami, o katerih bodo premišljevali drugi, enako inovativno moramo o njih razmišljati sami,” je z udarci po mizi načrt boja proti napovedani gospodarski krizi podkrepil Pahor. V pogodbi je tako poglavje, ki del bremen za premagovanje gospodarske negotovosti nalaga na ekonomsko in politično elito. Zapisano je namreč, da se bodo znižale sejnine in nagrade članom nadzornih svetov. Glede določitev zgornje meje menedžerske plače, nagrad in odpravnine je obveljala zahteva LDS, da zasebnim podjetjem država lahko daje le priporočila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.