Slovenija
44 ogledov

"Treba bo mimo pravil"

Jože Mencinger Saša Despot
Posledice. Kaj za Slovenijo pomeni napoved sankcij za evrske države s prevelikim proračunskim primanjkljajem? V našo škodo. Omejitve bodo Sloveniji škodile, pravi Mencinger.

“Finančni minister bo v bodoči vladi pomembnejši od premierja,” je prepričan Janez Šušteršič, ki neuradno velja za Virantovega kandidata za to mesto. Šušteršiča smo vprašali, kaj za Slovenijo pomenijo ukrepi, ki jih Angela Merkel in Nicolas Sarkozy napovedujeta za brzdanje proračunskega primanjkljaja v državah z evrom.

Ministra o minusu

Odhajajoči razvojni minister Mitja Gaspari pojasnjuje, da francosko-nemški ukrepi pomenijo “izravnanje slovenskega strukturnega javnofinančnega salda v petih letih”, finančni minister Franc Križanič pa dodaja, da je “znižanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke do leta 2013 načrtovano”. Podobno pravi Zoran Janković: “Slovenija mora ustaviti naraščanje zadolževanja zaradi nje same, ne zaradi Evrope.”

Od kod bo vzel denar?

Kaj pa bo v takšnih razmerah z gospodarsko rastjo? Janković je v kampanji napovedal, da jo bo spodbujal z naložbami. Od kje naj vzame denar zanjo, če bo treba zmanjševati proračunski primanjkljaj, na novo pa se vlada ne bo smela zadolževati?

“V zadnjih letih se je proračunskega primanjkljaja nabralo za osem milijard evrov, pa ni bilo nobenega razvoja,” z nasprotno trditvijo odgovarja Šušteršič.

Dvom v Jankovića

Ekonomist Maks Tajnikar je neposrednejši: “V proračunu ni denarja za te naložbe, zadolževanje je drago, javno-zasebno partnerstvo pa omejeno, ker ni investitorjev. Zelo malo verjetno je, da bo Janković uresničil svoje zamisli.”

“Jankovič ni neki veliki ekonomist, temveč gospodarstvenik, ki nikoli ni bil v vladi; iz kampanje in programa stranke Pozitivna Slovenija se je videlo, da stvari pravzaprav ne pozna prav dobro oziroma da ni imel resnih svetovalcev na področju javnih financ,” še pravi Tajnikar in dodaja: “Primer je pokojninska reforma, za katero ocenjuje, da je dobra, a njegova vlada ne bo potrebovala učinkov reforme na javne finance čez pet let, temveč jih potrebuje zdaj. Dejstvo je namreč, da gre na leto 1,4 milijarde evrov iz proračuna v pokojninsko blagajno in da je treba to zadevo nujno urediti.”

Ukrepi v našo škodo

“Sloveniji fiskalne omejitve ne koristijo,” pa o francosko-nemških ukrepih pravi ekonomist Jože Mencinger, ki je v kampanji sodeloval z Jankovićem. Osnovna slovenska težava je po Mencingerjevem mnenju visoka zadolženost podjetij in ne višina javnega dolga. Zadolženost podjetij bo težje reševati, če bo omejeno proračunsko zadolževanje: če bodo šli delavci v prezadolženih podjetjih na cesto, bodo prek zavoda za zaposlovanje bremenili proračun.

“Slovenija bo prisiljena v ukrepe, ki ji ne koristijo,” pribija Mencinger. In kako ravnati v takšnih razmerah? “Morda je dobro delati malo mimo pravil,” meni Mencinger, ki je prepričan, da francosko-nemški vlak pelje v napačno smer, pomembno pa je, kako se bo v takšnih okoliščinah znašel bodoči premier.

Komentarjev 4
  • privat 04:44 09.december 2011.

    Slovenija gre vedno mimo pravil..kaj je tukaj novega??

  • Dusan Mmarn 14:30 07.december 2011.

    TRBA BO MIMO PRAVIL .cuden naslov. a je ta boga drzava imeka kaka pravila ce obstajajo ni videti .sa elita dela kar hoce in zna .seveda samo izkljucno zase . za drzavo jin je malo mar .ce bi se sli ...prikaži več pravila ne bi bili kjer smo.to kar so poceli zadnja leta je ze malo prevec toliko kriminala povsod.in to kriminala E L I T E. .priredili mso sssi v ugrabljeni drzavi pravila da lahko poneverjajo ropajo ,odtujujejo ,IN KAR JE NAJHUJE NIC DELAJO ALI DELAJO SLABO . tn za to nedelo so nesramno dobro nagrajeni .ce pa se jim zdi da ni dovolju si se vzamejo . TO SO DCANASNJA PRAVILA. IN VSI TI IZMECKI SE SVOBODNO SPREHAJAJO.znaropanim davkoplacevalskim-narodnim premozenjem. in nikomur nic taka so ta nasa pravila . narod spreglej .........

  • astra 05:19 07.december 2011.

    Slovenija je en velik slab cirkus. Za predsednika vlade smo izbrali trgovcka, ki je navajen goljufati. To je nasa slika in nas nivo.